Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt ljus på snart 100-åriga skolan i Gottne

Mat från restaurang och skolskjuts till alla som vill.
Skolan i Gottne öppnade i går – i helt ny regi.
– Det känns helt otroligt bra, säger eldsjälen Joakim Bergkvist.

Gottnebornas protester mot att lägga ned byskolan har knappast undgått någon. I mars fick de dock klartecken efter överklagandet och sedan dess har vindarna vänt. I går var det också första dagen för en snart 100 årig skola i helt ny regi.

– Det är jätteroligt. Hur roligt som helst, säger läraren Sara Nordin, som också är rektor för Gottne Byskola.

Egentligen invigdes skolan redan för ett par veckor sedan, men i går togs klassrum, matsal och skolgård i bruk på allvar. Sammanlagt är det fyra lärare, fritidspedagog, vaktmästare och en kombinerad köks- och städtjänst, som nu har Gottnebygdens Samhällsförening som arbetsgivare.

Totalt är det 52 barn som går i skolan, som har fått ett ordentligt ansiktslyft sedan den nyligen avyttrades av kommunen till Gottne byamän för en krona.

– Byborna har hjälpts åt och fräschat upp invändigt – och bra skolmat får vi från en restaurang, säger Sara Nordin, som jobbat i många år som lärare i Stockholmsområdet.

Sara Nordin var en av ett 60-tal som sökte tjänst vid den nygamla skolan – och hon är mycket nöjd över att få en chans att jobba där.

– I Stockholm kunde det vara 39 barn i ett klassrum. Här är det 24 barn i en tre-sexa, säger hon.

Dagarna i byskolan startar tidigt varje morgon för en del barn, eftersom en minibuss åker runt och plockar upp eleverna.

– Det är vaktmästaren som kör runt efter ett schema. En pensionär i byn har lovat att hoppa in när det behövs, säger Sara Nordin.

– Alla som vill får skolskjuts, oavsett ålder eller avstånd. Vi har avsatt en slant och köpt in en minibuss, säger Joakim Bergkvist, sekreterare i föreningen och en av de mest aktiva för att behålla skolan i byn.