Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt läger byggt efter vräkning

Annons

De rumänska EU-migranter som levt vid ett tältläger i Högdalen i södra Stockholm vräktes i morse.

Men ett nytt läger har snabbt byggts upp i Flemingsberg i Huddinge och ett 60-tal migranter har sökt sig dit.

Lägret i Högdalen var redan i helgen i stort sett utrymt. Drygt 110 personer har tackat ja till Stockholms stads erbjudande om en gratis bussresa hem till Rumänien.

Det enda jag vet är att det är mer eller mindre tomt. Många har uppenbarligen flyttat till andra läger medan andra nappat på erbjudandet om en bussresa hem till Rumänien, säger Henrik Brånstad, pressekreterare vid Kronofogden.

Många av EU-migranterna som försörjer sig på att tigga ska ha flyttat till ett nytt läger i Flemingsberg i Huddinge. Ett par hundra meter från pendeltågsbanan och vid ett industriområde, har ett nytt läger snabbt byggts upp. Sju skjul och fyra husvagnar ska inhysa de 60-tal EU-migranter som valt att stanna. Situationen är dock ungefär lika dålig som vid det förra lägret. I leran står ett par högst tillfälliga byggnader uppsatta.

Anna Silver är en privatperson som reagerat och nu hjälpt migranterna att flytta från det förra lägret.

Det är klart att det här inte är rätt lösning men man kan inte bara sätta folk på gatan, säger hon till TT.

Både hon och personerna i lägret vet att det med största sannolikhet kommer att rivas inom kort.

Då får vi försöka hitta något annat som är mera undanskymt, säger Anna Silver.

I Göteborg räcker platserna på härbärget inte till, vilket gör att tältläger i området kommer och går, enligt Stadsmissionen.

Det finns fler personer än vad det finns platser för. Som det ser ut nu har vi områden med tre till fyra tält, säger Daniela Andreoli, enhetschef på Göteborgs stadsmission.

Någon avhysning som den i Högdalen är inget som Kronofogden eller kommunen känner till.

Vad jag vet har det inte kommit in några ansökan som rör EU-migranter i området runt Göteborg, säger Monika Axelsson, jurist på Kronofogden.

Inte heller Malmö stad känner till någon liknande avhysning.

Det finns inga sådana läger här i den utsträckningen, i den mån man sover i tält eller bilar så gör man det lite utspritt, säger Jan Vonheim, enhetschef på sociala resursförvaltningen i Malmö stad.

Båda kommunerna prövar EU-migranternas rätt till ersättning för bussbiljett hem vid en ansökan.

Men vi märker ofta att det inte finns något att åka hem till, så då hjälper det inte med en hemresa, säger Daniela Andreoli.

Flera av rumänerna i Högdalen har också redan sagt att de kommer åka till Sverige snart igen. En kvinna berättar för Aftonbladet att hon inte har någonting att återvända till i Rumänien.

Vi planerar att komma tillbaka om två till tre veckor, säger hon till tidningen.

Så skedde även i Borås där ett 40-tal rumäner fick en bussresa hem i december. Många av dem var tillbaka igen i januari.

Det finns ingen i Sverige som har säker koll på hur många som drar sig fram genom tiggeri, berättar Michael Anefur, nationell hemlöshetssamordnare på socialdepartementet.

Socialstyrelsen undersökte detta för ett år sedan genom att låta frivillighetsorganisationer och kommuner rapportera in antalet under ett dygn. Då kom man fram till under 400 i hela landet, men jag tror att den siffran är alltför låg. Jag tror att man måste femdubbla den, det rör sig snarare om 1500 till 2000 personer, säger han.

Tiggarna finns i nästan alla större städer, berättar han, och de flesta har sökt sig hit från länder som Rumänien och Slovakien.

Många av dem har romsk bakgrund. De lever i en fattigdom som vi inte ens kan föreställa oss här. Det är grunden till att de ser tiggeri som ett alternativ.

I många svenska städer finns numera människor som tigger.

Men inga som bosatt sig här, såvitt vi vet. Vi vet inte varifrån de kommer. De är här under en eller ett par dagar, sedan försvinner de, säger Åsa Jonsson Sköld, socialchef i Jönköpings kommun.

I Örebro berättar socialchefen Susanne Bergström att strax under tio personer brukar sitta och be om pengar på gatorna.

Vi har inget uppsökande arbete gentemot dem. Men om vi får uppgifter om att någon, särskilt om det är barn, som far illa, då åker vi ut.

Mer läsning

Annons