Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt initiativ i minaretfrågan

Annons

En grupp schweiziska intellektuella vill att en ny folkomröstning ska hållas för att ta udden av det omstridda utslaget i frågan om minaretbyggen.

Bakom initiativet - som beskrivs som en handlingsplan - står enligt schweiziska söndagstidningar Club Helvétique, en sammanslutning av cirka 20 intellektuella som är kritiska mot minaretförbudet.

Samtidigt har två formella klagomål där lagligheten i folkomröstningen ifrågasätts lämnats in till en federal domstol, skriver tidningen Sonntag.

Vill ha förbud

57 procent av de schweiziska väljare som deltog i folkomröstningen den 29 november röstade ja till ett minaretförbud.

De spelar terrorister som al-Qaida i händerna, sade den libyske ledare Muammar Gaddafi på söndagen via nyhetsbyrån SDA.

Iran framförde i helgen skarp kritik till regeringen i Schweiz och varnade för "konsekvenser" om förbudet införs, rapporterade den officiella nyhetsbyrån Irna i lördags.

Utrikesminister Manouchehr Mottaki har enligt Irna ringt utrikesminister Micheline Calmy-Rey för att framföra kritiken.

Mottaki hänvisade till den schweiziska traditionen att verka för demokrati och mänskliga rättigheter. Han sade att folkomröstningen kommer att "skada bilden av Schweiz hos den muslimska allmänheten".

Värden som tolerans, dialog och respekt för andras tro kan man aldrig folkomrösta om, sade Mottaki.

Schweiz ambassadör i Teheran kallades också upp till Irans utrikesdepartement i lördags.

Kritik från flera håll

Calmy-Rey svarade enligt Irna Mottaki att folkomröstningen hölls mot den schweiziska regeringens vilja och att regeringen kommer att "på alla sätt stödja muslimers rättigheter".

Förutom regeringen var merparten av de politiska partierna emot förbudet, som genomdrevs av populistiska Schweiziska folkpartiet (SVP). Även det schweiziska näringslivet var emot.

Resultatet har mötts av kritik från bland andra FN, Vatikanen och en rad europeiska länder. Sveriges utrikesminister Carl Bildt såg utslaget som ett resultat av fördomar och rädsla och sade att byggandet av moskéer är en fråga för stadsplaneringsorgan.