Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt brittiskt mediesystem krävs

Annons

Utredaren Brian Leveson, vars emotsedda rapport om brittiska medier kom i dag, kräver ett nytt etiskt system i svallvågorna efter avlyssningsskandalen i fjol.

Det krävs lagstiftning till stöd för ett nytt, oberoende och effektivt självreglerande system för pressen, med det allmännas intresse för ögonen, sade domaren Leveson vid den presskonferens som nyligen inleddes i London.

Brittiska journalister, politiker och andra har väntat med spänning på Leveson-utredningen. Utredningen tillsattes sedan den omfattande telefonavlyssningshärvan avslöjats i fjol.

Frågan om en oberoende institution för att övervaka landets medier, som i dag reglerar sig själva, har skapat spänningar inom den brittiska koalitionsregeringen. Liberaldemokraterna tycks stödja ett sådant förslag, medan många konservativa motsätter sig det.

Enligt rapporten ska - trots att förekommit hänsynslöshet i jakten på sensationellt stoff - pressen vara fortsatt självreglerande. Den nya, granskande institutionen ska utformas och organiseras av medierna själva, även om utomstående aktörer utgör en del av det nya systemet.

Beträffande polisens agerande har Leveson inte funnit att det finns grund för anklagelserna om korruption i vidare mening, även om flera "dåliga beslut" fattades i samband med utredningen av avlyssningsskandalen. Vad gäller medieföreträdare och politiker har relationen dem emellan varit "för nära", konstaterar Leveson enligt nyhetsbyrån AFP.

Mer läsning

Annons