Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt boende och många nyanställda

Antalet ensamkommande flyktingbarn i Örnsköldsvik ökar kraftigt.
Från 10 till 24.
Därmed behövs fler anställda och ett nytt boende – som får namnet Diamanten.

Antalet flyktingar till Sverige kommer att öka kraftigt och det öppnas flera nya asylboenden även i Örnsköldsvik.

Analogt med det ökande antalet flyktingar ökar också antalet ensamkommande barn, det vill säga barn utan föräldrar (vårdnadshavare).

Migrationsverket räknar med att antalet ensamkommande barn i år blir 8 000.

Nya så kallade fördelningstal för länen har gjorts och i slutändan hamnar 24 barn i Örnsköldsvik.

Det vill säga mer än en fördubbling från tidigare 10.

De nya fördelningstalen gällde från årsskiftet, men alla förberedelser drog ut på tiden, så avtalet mellan Migrationsverket och kommunen gäller från 16 mars.

– Vi vill göra ett så bra mottagande som möjligt, säger Mats Gidlund, avdelningschef socialt stöd i kommunen.

Och det är ingen liten apparat som krävs för att ta hand om de här barnen. Kommunen har för ändamålet nyanställt 16 årsarbetare.

De två boenden som finns sedan tidigare, Prisma (för pojkar) och Opalen (för flickor) räcker heller inte.

Ett nytt boende öppnas därför i anslutning till Opalen. Det får namnet Diamanten och ska härbärgera både pojkar och flickor, men åtskilda.

Den stora apparaten kostar också mycket pengar, men det är staten som står för fiolerna. Det gör den ju även när det gäller vuxna asylsökanden, men de bor i huvudsak i privata boenden, inte kommunala.

I grundersättning får kommunen 1 600 kronor per plats och dygn. Är platserna besatta – vilket de blir – är ersättningen 1 900 kronor per dygn.

På årsbasis blir det drygt 16,6 miljoner kronor.

– Ett nollsummespel för vår del. Vi har inget vinstintresse i det här, säger Mats Gidlund.

– Det viktiga för vår del är att barnen som kommer hit tas väl om hand och känner sig trygga. På sikt hoppas vi att de ska bli kvar i kommunen.

Till skillnad mot när det gäller vuxna asylsökanden har kommunen (-erna) också ett direkt ansvar för ensamkommande barn.

Förutom att skapa en bra tillvaro för dem, innefattar ansvaret också att varje barn ska ha en god man – och gode män och förvaltare är som bekant en bristvara i kommunen.

– Vi har ett behov av gode män, säger Mats Gidlund, lätt vädjande.