Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt beslut om EU-migranter i Örnsköldsvik

På tisdagen tar kommunstyrelsen ett antal beslut kring EU-migranter i Örnsköldsvik.
Bland annat i frågan om ett fortsatt härbärge.

Annons

Strax innan jul förra året öppnade härbärget Vinternatt i det gamla stationshuset i Örnsköldsvik. Satsningen var ett samarbete mellan kommunen och sex kyrkor. Varje natt kunde tio personer erbjudas sängar och Vinternatt höll öppet till månadsskiftet april/maj. Under denna tid har härbärget engagerat cirka 150 volontärer, och runt 50 enskilda personer har nåtts av insatsen.

Uppföljningen visar att satsningen var lyckad och samtliga parter är intresserade av att delta om det blir ett liknande upplägg kommande vinter.

I Örnsköldsvik har upp emot 25 EU-migranter från Rumänien, Bulgarien och Moldavien befunnit sig samtidigt i kommunen. Utifrån bedömningar från Sveriges kommuner och landsting (SKL) och nationella samordnaren kommer antalet inte att minska. Man tror också att det kommer att ta tid innan förhållandena i hemländerna utvecklats.

Därför har kommunstyrelsens arbetsutskott kommit fram till att Örnsköldsvik i sin planering bör utgå ifrån att de lösningar som görs ska vara långsiktigt hållbara.

Tre frågor ska lyftas fram under tisdagens sammanträde: härberget, skolgången för barnen och att resecentrum inte ska vara ett övernattningsställe.

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen följande:

* Att kommundirektören förbereder för ett härbärge vintern 2015/2016.

* Att kommundirektören förbereder för att eventuella barn ska kunna beredas skolgång och hur denna skolgång kan se ut.

* Att kommundirektören säkerställer att resecentrum fungerar som resecentrum samt att en plan tas fram för hur avhysningar – med ett medmänskligt grepp - ska genomföras i Örnsköldsviks kommun.

– Det är vad vi presenterar i vårt förslag till kommunstyrelsen. Sen får vi se hur de politiska partierna ställer sig till detta förslag under tisdagens kommunstyrelsesammanträde, säger kommundirektör Magnus Haglund.