Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt avtal för e-böcker slutet

Annons

Norstedts förlagsgrupp och Författarförbundet har enats om ett avtal gällande återutgivning av böcker som inte längre finns i tryck. Norstedts kommer nu att ge ut ett urval av sina svenska författarskap och klassiker som beställningstryck - även kallat print on demand - och som e-böcker.

Vi ser den tekniska utvecklingen som en fantastisk möjlighet för författare att hålla sina tidigare verk tillgängliga för läsarna och därmed hitta nya generationer läsare. Samtidigt måste vi värna om författarnas rättigheter. Vi tycker att de villkor som Norstedts erbjuder författarna är rimliga och väl avvägda, säger Författarförbundets ordförande Mats Söderlund i en kommentar.

I ett första steg kommer Norstedts att återutge ett antal skönlitterära titlar, bland annat av PO Enquist, Agneta Pleijel och Torbjörn Flygt.

Tidigare i veckan meddelades att Bonnierförlagen avbrutit sina avtalsförhandlingar med Författarförbundet. Beskedet kom efter att förbundet lanserat satsningen Dejavu, ett bolag med syftet att hjälpa författare att återutge utgångna verk som print on demand. Bonniers motiverade förhandlingsstoppet med att Författarförbundet i och med detta startat utgivningsverksamhet och blivit en konkurrent.