Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt afghanskt val i maj

Efter ett presidentval präglat av anklagelser om massivt fusk siktar Afghanistan nu på att hålla val till parlamentets underhus i maj nästa år.

Zekria Barakzai, vicechef för den statliga valkommissionen, sade att beslutet fattats av president Hamid Karzai i samråd med parlamentets båda kammare.

Det enda problem vi har nu är hur det ska bekostas. Vi pratar med finansdepartementet för att se om det kan finansieras med den afghanska budgeten.

En FN-stödd utredning av presidentvalet fastslog att så många som var tredje röst på Karzai var falsk. Barakzai sade dock att det inte finns tid att göra om vallängderna inför parlamentsvalet.

Det blir en uppdatering. Vi vet att det fanns brister i processen för registrering av väljare, men tidspressen gör att vi inte hinner gå till botten med detta problem.

Enligt valkommissionen faller en stor del av uppgiften att avvärja valfusk på kandidaterna själva, som uppmanas att skicka sina egna observatörer till vallokalerna.