Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyss konkurs för Östmans – nu är det andra tongångar: "En självklarhet att ta chansen"

Knappt hade de sista tonerna klingat ut när Östmans Musik gick i konkurs, förrän två anställda tog ton.
Nu är det Andreas Andersson och Mattias Sundberg som driver den anrika affären vidare.

– Det var inte särskilt svårt att komma fram till beslutet, säger Andreas Andersson.

– Förresten, det var en självklarhet att jag skulle ta chansen när jag fick den.

Mattias Sundberg säger:

– Jag behövde inte heller så lång betänketid för att hoppa på.

Läs också: Östmans Musik – 80 år med sväng

I skenet av att Östmans Musik bildades på Fabriksgatan redan 1935, har det den senaste tiden hänt väldigt mycket som kommer att finnas med bland milstolparna vad det lider.

I mitten på juli berättade vi om att Östmans firade 80 år, för någon månad sedan gick nestorn och ägaren Allan Östman bort – och därefter dröjde det inte länge förrän Östmans begärde sig själv i konkurs.

– Förhoppningsvis kommer vi snart överens med nya intressenter, sa advokat Thomas Hörnfeldt, som direkt efter konkursen påpekade att det rörde sig om ett både långlivat och livskraftigt företag, för vilket han trots allt såg en ljus framtid.

Nya ägarduon Andersson och Sundberg är också positiv.

– Det känns som om jag och Mattias ska jobba just här, säger Andreas och påpekar att de båda varit på Östmans sedan 2001.

– Jag började på skivavdelningen på Östmans medan jag gick på gymnasiet. Ägarna hade stort förtroende för mig; så jag fick sälja skivor på lördagarna, säger Andersson.

Läs också: Nu tystnar musiken – anrik butik i Örnsköldsvik i konkurs

Andersson och Sundberg ser fram emot ett fortsatt samarbete med många stamkunder.

– I mångt och mycket kommer vi att driva företaget i samma anda som tidigare, men eftersom vi kommer att vara färre anställda så måste vi skruva på en del saker.

Varför behöver Örnsköldsvik en musikaffär?

– För att det ska finnas någonstans att lokalt kunna köpa instrument, strängar och noter, exempelvis. Man kan se oss som en viktig marksupport för musiker, som vi har gott om i den här kommunen.

Andreas Andersson fortsätter:

– Vi är medvetna om att närhandeln är stor även på det här området. Men att köpa instrument är inte detsamma som att beställa en tv eller en mikrovågsugn. Det kan vara förknippat med vissa problem att skicka iväg en gitarr som man vill ha hjälp med.

– När Östmans gick i konkurs fick vi klart för oss vilket intresse det finns för den här affären. Om vi inte trodde på idén så skulle vi inte hoppa på tåget.