Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyskriven opera och förbjuden musik i Sollefteå

Nyskrivna operan Boris Christ, tango nuevo och förbjuden musik. Musikhösten bådar gott i Sollefteå.

Efter en smakstart med Gilles Apap och Nordiska Kammarorkesterns bejublade framträdande på Hullsta Gård siktar Sollefteå Musiksällskap in sig på den 25 september. Då ger Nordiska Kammarensemblen "Förbjuden musik - om detta måste ni höra" i Sollefteå kyrka, en konsert med ett urval av den musik som förbjöds av nazisterna eftersom den ansågs som en risk för regimen. Kompositörer som Stravinskij, Mendelssohn och Bruch fick arbeta med livet som insats.

Den 14 oktober blir det tango nuevo på Appelbergs. Duo Naranjo-Weurlander bjuder på ett eldfängt möte mellan Finland och Chile; passion, vemod, suggestion, virtuositet och ett enastående samspel utlovas.

Tack vare ett samarbete mellan musiksällskapet och Sollefteå Riksteaterförening blir det nyskriven opera. Den 23 oktober kommer Piteå Kammaropera till Hullsta Gård med sin uppsättning Boris Christ, ett verk som kretsar kring människans uppgivenhet, oro och längtan.

Den här kammaroperan vilar på den radikala idén att byta ut det sceniska dramat mot projektionen av en stiliserad stumfilm. Sångare och sångerskor förflyttas därmed från scenen och integreras i stället som medmusiker i ensemblen, medan filmprojektionen ensam agerar ut dramat på duken.

– Nyckelordet är "uppleva", säger tonsättaren Marcus Fjellström. Jag hoppas på att Boris Christ ska åstadkomma en direkt och komplex känslomässig upplevelse i åskådaren.

Boris Christ är, framför allt, berättelsen om hur människan förlorar hoppet och kräver tron. Den kan också ses som en slags framtidsvision utifrån 1920-talets perspektiv. I ett övergivet och bortglömt universum har generationer fötts utan att känna sig mänskliga; djuren självdör av ren uppgivenhet, medan människan fördubblar sina ansträngningar för att återfinna den mening som gått förlorad. I en sista kraftansträngning offentliggör staten, som ett svar på mänsklighetens otålighet i väntan på Kristi återkomst, att de tagit saken i egna händer och arbetar på konstruktionen av en ny Messias.

Den 29 oktober blir det långsamhetens musik i Multrå kyrka. Då bjuder Nordiska kammarensemblen på meditativ musik som ger både andrum och utrymme för eftertanke.

Säsongen avslutas med den traditionella konserten Julton i Sollefteå kyrka, den 13 december. Då framför lokala körer, musiker och solister traditionell julmusik under ledning av organist Mika Lidén.