Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyskapande framtidsopera kommer till Ångermanland

Djuren självdör i ett bortglömt universum. Innebörden i vad det är att vara människa har gått förlorad. I en sista kraftansträngning att ge livet mening försöker staten konstruera en ny Messias.
Fredag 23 oktober kommer Piteå Kammaroperas storslagna "Boris Christ" till Hullsta Gård.

"Boris Christ" är ett apokalyptiskt scenario där människans vilsenhet gränsar till inte bara självutplåning utan ödeläggelse. I ett övergivet och bortglömt universum har generationer fötts utan att känna sig mänskliga. Tron, hoppet och kanske också kärleken rinner ut som sanden i ett timglas.

I en sista kraftansträngning offentliggör staten, som ett svar på mänsklighetens otålighet i väntan på Kristi återkomst, att de tagit saken i egna händer och arbetar på konstruktionen av en ny Messias.

I denna värld lever Boris, vars tankar är upptagna av Gabrielle, den kvinna som stulit hans hjärta. Då Boris är medveten om sin otillräcklighet som människa av kött och blod, anlitar han sin nära vän Kchachaturian, statsanställd ingenjör, för att förvandla honom till det Gabrielle alltid velat ha; en maskin med hjärta.

Kchachaturian delar sin tid, med feberartad intensitet, mellan sina två simultana projekt; å ena sidan har han omkonstruktionen av Boris, å andra sidan har han sitt djupa engagemang i konstruktionen av den nye Frälsaren.

Men sanden i timglaset rinner allt fortare. Nedräkningen närmar sig sitt slut, samhället förfaller, apokalypsens glöd lyser upp horisonten; var inte meningen att folket skulle arbeta vidare?

Men snart är han här, Messias. Det finns det regeringsbeslut på.

Nu kan inte ens Gud stoppa människan.

Boris Christ är något så ovanligt som en kammaropera där det sceniska dramat bytts ut mot en stiliserad stumfilm. Sångarna förflyttas därmed från scenen och blir i stället medmusiker i ensemblen, medan filmprojektionen ensam agerar ut dramat på duken.

– Jag hoppas på att Boris Christ ska åstadkomma en direkt och komplex känslomässig upplevelse i åskådaren. Det är en berättelse om hur människan förlorar hoppet och kräver tron. Den kan också ses som en slags framtidsvision utifrån 1920-talets perspektiv”, säger tonsättaren Marcus Fjellström.

Inspirationen har hämtats bland annat från Kafka, 20-talets dekadens och kabaréer, David Lynch, Monty Python och dockfilmer,

Librettot har skrivits av Daniel Pedersen, vän med Marcus Fjellström sedan 30 år tillbaka; något som har varit till stor hjälp då de gillar samma stilar inom film och musik.

Musiken i föreställningen framförs av Norrbottensmusikens ensemble Norrbotten NEO med sångsolister, däribland Annie Fredriksson som gjorde en uppskattad rolltolkning av Cherubino i Norrlandsoperans uppsättning av Figaros bröllop tidigare i år.

Läs också:

"För 2000 år sedan skrevs världens första rymdopera"

"En mäktig hyllning till kärleken och livet"