Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nylandsföretag kan klara sig undan miljonvite

Det mesta talar för att Hammar Mekan AB i Nyland klarar sig undan det vitesföreläggande på drygt en miljon kronor som Arbetsmiljöverket utfärdat.

Företaget har presenterat en ambitiös åtgärdsplan för att avhjälpa brister i arbetsmiljön.

- Så vitt jag kan bedöma har man jobbat på mycket bra. Bland annat har man tagit hjälp av ett företag för att förbättra det systematiska arbetsmiljöarbetet, säger arbetsmiljöinspektör Annika Schmidt.

Bland annat fanns stora brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Kritiken gällde också att man använde trasiga och slitna lyftredskap samt att det var allmänt rörigt och stökigt i hela verkstaden. Vid den inspektion som genomfördes 13 november 2007 visade det sig att flera av bristerna inte hade åtgärdats.

Detta resulterade i att Arbetsmiljöverket utfärdade ett vitesföreläggande på sammanlagt 1 050 000 kronor. Företaget fick fram till 1 mars på sig att presentera de åtgärder man gjort eller planerar att göra för att avhjälpa bristerna.

Företaget har lämnat in ett material omfattande 90 sidor till Arbetsmiljöverket där vidtagna och planerade åtgärder presenteras. Annika Schmidt har ännu inte hunnit studera hela materialet.

- Jämför man med de krav som ställts och de åtgärder som presenterats ser det bra ut. Men det är först efter det uppföljningsbesök vi ska göra före påsk som vi vet säkert, säger hon.

/Allehanda.se