Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nybildad förening slåss för sjukhuset: "Vi ska bevaka varje steg som tas"

Det akuta hotet mot Sollefteå akutsjukhus är över. Men faran är inte över.
Nu har den ideella föreningen Sollefteå framtidens akutsjukhus bildats.
– Vi kommer att bevaka varje steg som tas, säger Nils-Gunnar Molin, ordförande i gruppen.

Annons

Under de hektiska månader som gått sedan Landstingsledningens förslag till besparingar avslöjades har det bildats ett massivt motstånd i Sollefteå och Kramfors. Facebook-gruppen Sollefteå Framtidens akutsjukhus har över 12000 medlemmar. Och det är ur det engagemanget som den ideella föreningen nu bildats.

– Vi behöver vara en juridisk person så att vi kan ta ut medlemsavgifter och agera på olika sätt, säger Molin.

Huvudsyftet för gruppen är att fortsätta ta fram argument, siffror och statistik.

– Det finns så väldigt mycket desinformation. Ett problem är att det gått ut så väldigt lite information i Medelpad om vad det skulle innebära där om akutsjukhuset i Sollefteå försvinner. Redan idag har man problem i Sundsvall och det skulle inte bli bättre när ett upptagningsområde på 45 000 personer ytterligare måste söka sig dit.

Nils-Gunnar Molin har en gedigen erfarenhet av landstinget. Han har varit landstingsrevisor i 35 år. I 30 år var han också ekonomichef i Bergs kommun i Jämtland. De politiska uppdragen i dag är i kommunstyrelsen respektive vård- och omsorgsutskottet Numera är han pensionär, men lägger mycket kraft på arbetet inom gruppen.

– Vi har en väldigt bred kompetens. Styrelsen består av sju ledamöter och två ersättare. Men det är 30 till 35 personer som är väldigt aktiva i föreningen. Där finns sjuksköterskor, läkare, civilingenjörer, revisorer, ekonomer, utredare med flera. Vi har en väldigt bred kompetens och är inte beroende av någon enskild. Och vi är väldigt snabba. Vi är som kobror där landstinget är trögdjur, tycker han.

Efter manifestationen i Kramfors hände mycket. Lanstingsrådet fick sparken och den socialdemokratiska majoriteten beslutade sig för ett omtag där man ska vända på varje sten. Det innebär att Ingen längre är fredad när det gäller besparingar. Sjukhusgruppen har ett eget förslag. En skattehöjning på 70 öre och allmänna effektiviseringar för motsvarande 200 miljoner kronor. Det skulle ge ett överskott med 250 miljoner kronor nästa år.

– Då skulle vi klara oss under 2016 och ha ett år på oss att verkligen vända på varje sten.

Men hur effektiviserar man 200 miljoner kronor.

– Vi hävdar att det går att spara på stafettläkarkostnaderna, kostnaderna för riks- och regionvård, diabetesvården, se över läkarsekreterarsituationen och inte minst schemalägga läkarnas arbetstid. Det är det ingen som vågat göra, säger Nils-Gunnar Molin.

När sedan alla stenar ska vändas tycker gruppen att det är viktigt med personaldialog.

– Det kryllar av bra idéer. Jag vet till exempel att det lagts fram bra förslag på att förändra operationsflödet i Sollefteå. Men man har inte ens fått något svar. Personalen är en viktig resurs, man måste lyssna på dem som arbetsgivare, säger han.