Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyanlända får pratikplatser på Eon i Sollefteå

Energibolaget Eon öppnar för 100 praktikplatser för nyanlända under en treårsperiod.
Det här berör även kontoret i Sollefteå som redan i höstas rekryterade ett par praktikanter och genom den här nya satsningen är fler på väg in.

Det är för att bredda kompetensen och ge nyanlända möjligheten att komma in på den svenska arbetsmarknaden som Eon inlett ett långsiktigt samarbete med Arbetsförmedlingen. Praktikplatserna gäller för 8 veckors yrkespraktik samt ytterligare 3 veckor för yrkeskompetensbedömning.

– I Sollefteå jobbar vi med kundsupport och där, likväl som på andra kontor, är det bra om vi får in oliktänkande, säger Liselotte Andersson på Eon i Malmö.

Praktikplatserna innebär dock ingen garanti för jobb på Eon i förlängningen. För vissa kan det bli så, men viktigt är i alla fall att de som berörs får in en fot på den svenska arbetsmarknaden anser Liselott Andersson och lägger till:

– Mätningar visar att en stor del av alla nyanlända under de första åren i Sverige inte ens varit på en anställningsintervju. Genom det här greppet ger vi dem en praktik, de får en referens och inte minst bättrar på sitt självförtroende. De får en in fot på arbetsmarknaden och genererar det inte jobb hos oss så kanske det gör det i något annat företag.

Liselott Andersson berättar en annan viktig aspekt:

– Språket. Vi har flera exempel på nyanlända som praktiserat hos oss och som under den tiden förbättrat sina språkkunskaper ofantligt mycket.

Tidningen sökte förgäves företrädare för Eon på kontoret i Sollefteå för en kommentar vad det här innebär lokalt.

Men Liselott Andersson meddelade i alla fall sent under eftermiddagen att de inte kan säga i vilken omfattning det här berör kontoret i Sollefteå utan att det bestäms längre fram.

Läs också: Energibolag sponsrar tekniksatsning för barn

Läs också Män dominerar på vd-posterna i länet – här är bolagen som går mot ...

Läs också: Efter S protester – Norrland får behålla elrabatten