Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya uppgifter: Så dödades Johan Asplund

Johan Asplund försvann från sitt hem 1980.
Nu tycks försvinnandet kunna få sin lösning.
Enligt Aftonbladet har en man erkänt på mobilfilm – där han berättar hur han dödade Johan.

Fredagen den 7 november 1980 försvann Johan Asplund, då elva år, från sitt hem i Bosvedjan i Sundsvall.

Ett stort sökpådrag påbörjades, men han hittades aldrig. Hans föräldrar väckte enskilt åtal mot en man, som fälldes i tingsrätten men friades i hovrätten för brottet. Senare erkände Thomas Quick att han mördat Johan, fälldes för mord – men friades sedan han tagit tillbaka sitt erkännande.

Nu kan gåtan vara på väg att få sin lösning.

Enligt Aftonbladet har en man erkänt att han förde bort Johan – och erkännandet ska finnas på film.

Enligt kvällstidningen gick Johans mamma till jobbet, och strax därefter ringde telefonen. Mannen i andra änden kände Johan sedan tidigare, sa att han behövde prata med pojken och erbjöd sig att skjutsa honom till skolan i sin bil. De möttes på en parkeringsplats alldeles i närheten av hemmet.

Mannen övertalade Johan att de skulle åka och fika innan skolan och trots att Johan var angelägen om att inte komma för sent till skolan följde han med mannen i hans bil till en Ica-butik i Skönsberg där mannen gick in och handlade.

Därefter åkte de till en avsides belägen plats norr om Sundsvall. Men Johan var fortfarande angelägen om att komma till skolan i tid.

Mannen, har han enligt tipset själv berättat, tog då fram en näsduk med kloroform, ett bedövningsmedel för djur, och lade näsduken över Johans näsa och mun.

– Han somnade direkt, har mannen enligt tipset berättat.

Han täckte sedan över Johans kropp med en filt och åkte till en stuga i skogen, ett par mil norr om Sundsvall, skriver Aftonbladet.

När han kom fram till stugan försökte han, enligt tipset, väcka Johan. Men Johan var död.

Han försökte återuppliva Johan, men försöken var förgäves.

– Det var ett misstag, han skulle inte dö, har mannen gråtande berättat, enligt Aftonbladet.

Mannen lindade därefter in Johans kropp i filtar, som han virade ihop med ett rep. Sedan körde han ut i skogen, till ett område som är namngiven i tipset och som ligger en knapp mil från stugan.

Han bar in Johans kropp i skogen och gömde den.

Efter att han åkt tillbaka till stugan och städat undan alla spår efter Johan åker han tillbaka till platsen i skogen. Där gräver han nu en grav som han lägger Johan i.

Flera av Johans tillhörigheter bränner mannen upp i en brännugn på Sundsvalls sjukhus där han under natten bryter sig in.

Aftonbladet har talat med den man som enligt tipset erkänt mordet.

– Jag har ingenting att säga till dig, jag har lämnat det där bakom mig, säger han till tidningen.

Polisen har enligt Aftonbladet den påstådda filmen i sin ägo.

– Vi jobbar på med utredningen, det finns inte så mycket jag kan säga. Men vi har ingen exakt plats att leta på, säger Hans Björner, chef för länskriminalen i Västernorrland, till tidningen.

Enligt Mikael Ahrtzing, presstalesman vid polisen Västernorrland är det i nuläget inte planerat någon utgrävning i det område där mannen ska ha begravt Johan.

– Vi har inte vidtagit några sådana åtgärder och det är mig veterligen inte aktuellt, säger han till TT utan att vilja gå in närmare på varför.

TT: Hur tillförlitligt anser ni det här tipset vara?

– Det är svårt att bedöma men tipset är så intressant att vi följer upp det. Exakt var det kommer att ta vägen är svårt att säga i nuläget.

– Men vi är väl medvetna om att det är ett fall som pågått länge och även om brottet är preskriberat så vill vi också ha ett avslut, särskilt för Johans föräldrars skull.

Björn Asplund, pappa till Johan och härstammande från Sollefteå, säger att den nya uppgiftslämnaren också har hört av sig till honom personligen.

– Jag ser på det här med någon sorts försiktig förvirrad förhoppning. Under alla år har vi hunnit bli lite luttrade så det är inte så att vi sväljer allt med hull och hår. Men jag hoppas verkligen att det finns substans i det här.

Han säger att det finns detaljer i de nya uppgifterna som han inte kan bortse från.

– Det som står i Aftonbladet är sånt som i stort sett vem som helst med lite fantasi kan plocka ihop utifrån vad som är skrivet sedan tidigare. Men till mig har uppgiftslämnaren lämnat en del andra detaljer som gör att jag har svårt att avfärda det. Jag vill att man ska gå till botten med det här.

Kriminologen Leif GW Persson är tveksam:

– Jag betraktar uppgiftslämnaren som otillförlitlig. Han har upprepade gånger varit i kontakt med oss på Veckans brott, och då vi försökt kolla de uppgifter han lämnat har vi fastnat vid att de inte kan stämma. Därför har vi avstått från att gå vidare med fallet, säger han till svd.se.

– Vi har kunnat konstatera att uppgiftslämnaren ljuger på flera punkter.