Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya storsatsningar på Levar hotell i Nordmaling: "Det finns alltid något nytt att göra"

Sedan 2013 har det anrika Levar hotell i Nordmaling gått igenom flera stora förändringar. Nu vill ägarna ta nästa steg och involvera grannskapet.
– Det vore drömmen, säger Erica Sjöström.

Sedan Nordmalingsborna Erik och Erica Sjöström köpte det anrika Levar hotell våren 2013 har det blåst förändringens vind över det gamla gästgiveriet. Restaurangköket har byggts om, det har byggts en uteservering och en källarpub. Dessutom har hotellets åtta rum fått sig en ordentlig och personlig uppfräschning.

– Vi har kastat ut det gamla möblemanget och köpt nya möbler på loppis. Så alla rum är numera inredda individuellt efter historiska personer som har bott här eller som har koppling till platsen. Som exempelvis Carl von Linné, Peter Artedi, Karl XI och Oskar II, berättar Erica.

Men det är inte bara loppisfynd som hamnat i rummen utan även möbler och dukar från parets mor- och farföräldrar.

– Grejen var den att vi ville att alla rum skulle passa in med huset, att det skulle vara tidstypiskt. Att ta tillvara på saker blir både speciellt och personligt, säger Erica.

Enligt paret Sjöström finns det alltid något att göra i det gamla hotellet och det finns ingen brist på ideér. Senaste satsningen är att de gett sig in i korvbranschen tillsammans med kocken Jimmie Lannér som 2014 utsågs till svensk mästare i korvtillverkning och nu finns hotellets egna korvar till försäljning, både i deras chark och i en matbutik i Nordmaling.

– Det första vi gjorde när vi tog över Levar hotell var att vi ville förändra på hur man såg på mat här. Vi ville inte ha något som är färdiglagat, berättar Erik.

För Erica och Erik Sjöström har de nu många järn i elden. Restaurangen, hotellet, kafé Lotsen i Järnäsklubb och nu senast korvförsäljningen. Men de menar att det krävs många ben att stå på för att få verksamheten att gå runt.

– Att få en restaurang och ett hotell i Nordmaling att gå runt, det är den stora utmaningen. Nu har vi inte visat några röda siffror än men det är jättetufft. Och det val vi har gjort, att vi inte ställer fram något tyskt kött för 49 kronor kilo utan att vi köper från Nyhléns Hugossons eller Strömdahla, det kostar lite mer men det är den linje som vi har valt och då viker vi inte från den, säger Erik.

– Det är också därför vi känner att vi måste ha lite fler ben att stå på. Nordmaling är inte stort, det är en sak under sommaren när det är mycket folk i farten men den här årstiden är det inte många och då måste man se till att man har gäster på lunchen.

Och med det sagt har Erik och Erica, trots att korvförsäljningen bara är i sin linda, redan nya satsningar i åtanke.

– Det vore drömmen att få ha en gårdsbutik här och sälja våra och andra mathantverkares produkter men det får vi se om vi hinner 2018.

– Vi har ju ett K-märkt soprum, och det är ju nästan hemskt. Det är ett litet lusthus som är byggt 1919 och som har varit soprum i 50 år. Där skulle vi vilja renovera och ha en gårdsbutik, men vi får se vad som händer, avslutar Erica.

Ulrica Palmer/VK