Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya stationen invigd

Fem i halv tolv var det klippt på den nya brandstationen.

Med fast hand vinkade kommunalrådet Glenn Nordlund in brandbil 6010 till sin nya hemvist.

– Ett fantastiskt hus. Vi är stolta, sa räddningschefen Mats Renning.

Den stolte chefen inledde sitt tal som det anstår en person i hans ställning.

Renning hade knappt sagt hej förrän han informerade om utrymningsvägar och var det fanns handbrandsläckare att tillgå vid nödsituation.

– Inte många känner till att vi har 15 brandstationer i Örnsköldsvik. Det här är den nyaste, och nu lägger vi ribban för hur vi vill ha de övriga fortsatte Mats Renning.

Från den scen Övik Big Band bjöd på musik talades det en del innan det var dags för lunch och rundvandring. Bland annat informerades det om den långa resan mot den nya stationen. Tanken från början var ju att både polisen och ambulansen skulle åka med på denna resa, men av olika anledningar avbokade ett par resenärer.

Det som blev kvar var en brandstation som kostade 130 miljoner. Tack vare ett omfattande samarbete mellan många parter lyckades priset pressas till 95 miljoner.

Glenn Nordlund (S) gav räddningschefen en brandbil i inflyttningspresent. När Renning hade satt undan den lilla träkärran fick han Nordlund att berätta om dennes korta och intensiva karriär som brandman.

– Jag var med på en rökdykningsövning. Jag höll på att gå åt. Tur att det blev en kort karriär. Efter den där övningen har jag verkligen stor respekt för arbetet som kåren utför, sa Glenn Nordlund.

Leveransen av den sax som Glenn Nordlund behövde för att klippa invigningsbandet var en historia som de 150 inbjudna gästerna kunde ta del av på film. Där visades hur brandbilen stack iväg från den gamla stationen, för att kunna leverera klippverktyget bara någon minut senare.

Bandhållare var veteranerna Ingemar Pettersson och Bengt Skoglund. Herrarna var med när brandkåren i Örnsköldsvik flyttade från Bergsgatan till Korsgatan i slutet på 1950-talet. Och på sig hade de dåtidens mundering.

– Vi fick de här kläderna när vi kom till ny station. Vi blev moderna då.