Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya soldatkängor trampar på KA 5

I höst rycker de första soldaterna in i lumpen i Härnösand sedan KA5 lades ner för över tio år sen. Tre månaders grundläggande soldatutbildning ska föryngra hemvärnet i Västernorrland.

- Det blir väl ungefär femtio par kängor som kommer att trampa runt på KA 5:s gamla regemente, säger Jens Persson, projektansvarig för utbildningen.

Den tre månader långa utbildningen ges av hemvärnet och ger en grundläggande soldatutbildning. Fyrtio värnpliktiga kommer att antas till utbildningen och utöver det blir det utrymme för utbildning av tio stycken bevakningslottor.

- Förhoppningsvis är de efter de här 85 dagarna så intresserade att de väljer att gå med i hemvärnet, säger Jens Persson.

Förra året genomfördes utbildningen i Östersund, i år blir det Härnösand och Villingsberg nära Örebro, som få ta emot de nya värnpliktiga.


Är detta en engångsföreteelse eller blir det en fortsättning?


- Än så länge finns inget beslut om en fortsättning, men vi hoppas förstås att utbildningen permanentas. I Härnösand har vi ju också alla förutsättningar. Förläggning, utbildningsområde och andra faciliteter som behövs finns redan, så det kostar inte så mycket att ha utbildningen här, säger Jens Persson.


Läs mer i måndagens TÅ.ANNA WIKNER
070-650 77 02