Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya satsningar på Naturum i Skule

Skulebergets dramatiska profil ruvar på en mycket spännande historia, både verkliga händelser och mer diskutabla sägner. Nu ska den nya utställningen "Berget berättar" ge besökarna chansen att ta del av detta.

- Vi öppnar den nya utställningen 4 maj. Det blir vernissage med högtidstal, musik, mingel och allt som hör till, säger föreståndaren Anna Carleman.

Hon påpekar att berget redan tidigt uppmärksammades, bland annat som ett viktigt riktmärke på gamla kartor. Häxbränningar, avrättningar och föregångaren till E4, Norrstigen, är intressanta ämnen som ska belysas.

Dessutom kommer förstås besöket av kung Karl XI, som avbröt klättringen upp mot grottan, och Carl von Linnés omtalade besök vid Skule 1732 att finnas med i utställningen.

- Det bygger en hel del på bilder och citat ur böcker och tidningar. Den här gången har vi valt att inte ha med något ljud- eller filminslag.

Man visar också upp fem modeller av tidigare idéer om hur naturum skulle kunna se ut. Nybygget diskuterades i årtionden innan det blev verklighet.

Inför kommande sommar tänker man satsa mer på utemiljön, det har exempelvis såtts ängsfrön för att skapa en blomstrande äng på de gamla gräsmattorna.

Anna Carleman berättar också att det finns planer på att anlägga en florastig i omgivningen där besökare ska få lära sig mer om de växter som trivs vid foten av sydväxtberget.


ANDERS LIDÉN
070-316 84 92