Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya röda viner ger längtan till grilltiden

Dags för årets första fasta vinlansering. Det vill säga viner som går ut till de flesta Systembutiker och som under en längre tid ska konkurrera om en permanent plats i bolagets hyllor. Flera av de röda nyheterna är smakrika och goda och får en att längta till den kommande grillsäsongen. I tabellen nedan hittar ni de som jag tycker är mest köpvärda bland de röda nyheterna som släpptes 1 mars. Nästa vecka tipsar jag om de bästa vita.

Röda vinnyheter i Systemets fasta sortiment

(Lanserades 1 mars)

Fynd – bästa köp

Chateau Croix de Thomas 2010, Bordeaux, Frankrike

Systembolagsnummer: 3158 Pris: 129 kr

Omdöme: Härligt lång, redan mogen, välstrukturerad och harmonisk, klassisk bordeauxsmak av mörka bär med stråk av god, lite söt piptobak och läckra rostade kaffetoner. Utmärkt, ytterst prisvärt, val till fredagsentrecoten med bea.

-

…också bra köp

The Great Bonza Cabernet Sauvignon Merlot 2015 , Australien

Systembolagsnummer: 2002 Pris: box 3 liter/199 kr

Omdöme: Bussigt rödvin med solmogna svarta vinbärstoner och röda bär i en frisk, torr och matvänlig stil med viss struktur för sitt ringa pris. Ett passande val till den snart stundande grillsäsongen och ett användbart buffévinsval.

Maré Viva Red 2014, Portugal

Systembolagsnummer: 2432 Pris: 59 kr

Omdöme: Ett rättframt ickefjäskigt matvin med körsbär, blåbär och strama tanniner på smakpaletten. Ett ungdomligt lågbudgetvin i habil rödtjutstil som inte skäms för sig till matiga pastarätter eller enklare kött- och kycklingrätter.

Alva 2014, Rhônedalen, Frankrike

Systembolagsnummer: 2288 Pris: 79 kr

Omdöme: Ett munfyllande, generöst bärigt, lätt kryddigt vin med en något fet rondör av hög alkoholhalt (14,5 %). Kan fungera fint till mustiga grytor och till grillat kött – men även till örtkryddade rotsaker och smakrik vegmat. (Ekologiskt)

Domaine des Pasquiers Plan de Dieu 2014, Côtes du Rhône, Frankrike

Systembolagsnummer: 2298 Pris: 99 kr

Omdöme: En generös, välgjord sydfransos med en stor mullrande, mörkröd bärkoncentration, mineraler och provencalska kryddor i maffig, klart grillvänlig, direkt vinnande stil. Gränsar till fynd. (Ekologiskt)

Domaine Bousquet Reserve Cabernet Sauvignon 2013, Argentina

Systembolagsnummer: 2342 Pris: 109 kr

Omdöme: Här bjuds en stor och djup mörkbärig smak med kaffelika, rostade fattoner i en generös, avrundad, mycket köttvänlig, stil av bra klass för prisnivån. (Ekologiskt)

Oldenburg Vineyards Syrah 2013, Sydafrika

Systembolagsnummer: 2008 Pris: 189 kr

Omdöme: När mörkt kött på nöt eller vilt står på menyn är det här ett verkligt bra val. Exponerar en rik, stor mörkbärig smak, inslag av körsbär, kryddor, choklad och nötiga fattoner i den långa harmoniska smakbilden. Klart ambitiös sydafrikan.