Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya regler kräver avgift för LAN-spel

/
  • Vid ett LAN-party kopplar man samman flera datorer i ett nätverk för att kunna spela spel och dela filer med varandra.
  • Thomas Svedin jobbar i helgen på Berget Event. Till vardags är han ordförande i föreningen Hacerence

Att erbjuda spel i LAN-miljö kräver i dag tillstånd från Lotteriinspektionen. Beroende på hur många spel som finns växer kostnaden.

Annons

Redan år 2007 bestämde regeringsrätten att datorer programmerade för spel i LAN-miljö skulle omfattas av tillståndsplikt. Men det är inte förrän nu som det har blivit verklighet.

– Det har varit väldigt krångligt att nå ut till aktörerna, säger My Hamrén, pressansvarig hos Lotteriinspektionen.

Reglerna kring tillståndsplikten påverkar företag eller verksamheter som tillhandahåller datorer för kommersiellt syfte i LAN-miljöer. Med andra ord innebär detta att tillståndet och avgifterna inte krävs när privatpersoner eller föreningar arrangerar LAN-partyn.

– Har man egna datorer med sig och om det är ett tillfälligt event slipper man söka tillstånd hos oss även om man tar inträde, säger My Hamrén.

Det Stockholmsbaserade Inferno Online är det första stora företaget som ansökt och beviljats tillstånd för spel i LAN-miljö. Inferno Online är ett gamingcenter där man hyr in sig på en dator ett visst antal timmar, enklare beskrivet som ett Internetcafé med fokus på spel.

I Härnösand domineras LAN-scenen av Hacerence som startade upp sin verksamhet förra våren. Tanken är att återuppliva den LAN-kultur som var väldigt stor på 90-talet i Härnösand.

– Det här påverkar inte våra LAN men det är en konstig tolkning av lagen, säger Thomas Svedin, ordförande i föreningen Hackerence.

I dag är de cirka 20 medlemmar som träffas på lov och långhelger för att spela tillsammans. Vid särskilda tillfällen möts de även för att delta i demo-partyn. De skiljer sig från ett vanligt LAN-party i och med att de i stället tävlar i programmering.

– Vi lever i en tid av avgifter där alla vill tjäna pengar på att alla har var sin dator, säger Thomas Svedin angående Lotteriinspektionens tillståndskrav.

Kravet gäller för så kallade förströelsespel, det vill säga mekaniska eller elektroniska spel där man inte kan vinna pengar. Arkadspel, tv-spel och skjutspel är några exempel på förströelsespel. Kostnaden för tillstånden varierar beroende på hur många spel man erbjuder. Från 1-10 spel ligger summan på 3000 kronor, från 11-25 spel kostar det 10 000 kronor och från 26 spel och fler kostar det 35 000 kronor. För darttavlor, biljardbor, airhockey-spel och andra styrkemätare krävs inget tillstånd.

I år gick LAN-partyt Dreamhack i Jönköpning bättre än någonsin. Med 20 000 deltagare spöar de flera festivaler i besöksantal. LAN är med andra ord på väg tillbaka.

– På 90-talet var LAN jättestort men dog ut då folk fick bättre internetuppkoppling hemma, nu vill vi vända på trenden igen, säger Thomas Svedin.

På Facebook kan man följa Hacerence för uppdateringar och påminnelser. Nästa LAN-party är planerat till slutet av sommaren.

Vad är Lotteriinspektionen?

Lotteriinspektionen är den myndighet som ska säkerställa att den svenska spelmarknaden är laglig, säker och tillförlitlig. De arbetar även för ett minskat utbud av illegal spel- och lotteriverksamhet. Källa: www.lotteriinspektionen.se

Annons