Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya regler hotar det svenska snuset

Annons

Svenskt snus hotas av ett nytt tobaksdirektiv som EU-kommissionen snart presenterar.

Enligt förslaget, som Aftonbladet tagit del av, ska tobaksprodukter innehålla minst 85 procent tobak. Svenskt snus innehåller cirka 50 procent och svenska snustillverkare skulle tvingas att höja tobakshalten.

Det här visar att man egentligen inte är emot snusets eventuella skadeverkningar, utan produkten som sådan, säger EU-parlamentariker Christoffer Fjellner (M).

Kommissionen vill också skärpa reglerna med krav på att snus inte får ha smaker från örter eller frukter som gör det mer lättillgängligt och kan göra det lockande för ungdomar, skriver Dagens Nyheter som också tagit del av förslaget.

Flera populära svenska snussorter har smaktillsatser, exempelvis General som är smaksatt med bergamott och Göteborgs Rapé som har smak av enbär. De senaste åren har det även kommit snussorter med smak av mint, lakrits och citrus.

På Swedish Match, den ojämförligt största snustillverkaren, säger en företrädare att han är förundrad över en del av uppgifterna om det kommande direktivförslaget.

Det jag är mest fascinerad över är om man väljer att behålla exportförbudet för snus och ovanpå det lägger begränsningar för en produkt på en enskild marknad (det vill säga vilka smaktillsatser snus får innehålla, TT:s anm), säger Patrik Hildingsson, informationsdirektör på Swedish Match, till TT.

Han konstaterar att hela idén med direktiv för den inre marknaden är harmonisering - och väljer man att förbjuda tillsatser i en produkt i det enda land där den får säljas, handlar det knappast om harmonisering.

Det är ytterst märkligt att man ens kan fundera på en reglering utöver totalförbudet att exportera, säger Hildingsson.

Enligt vissa uppgifter skulle det vara upp till medlemsländerna, i det här fallet endast Sverige, att bestämma om halten av tillsatser. Det säger Hildingsson att han inte vet något om.

Men om smaktillsatser inte får användas skulle det få följder för en rad snussorter, enligt Swedish Match 30 procent av de egna märkena.

Svenskt snus är av tradition smaksatt, säger Patrik Hildingsson.

Kommissionens tidigare förslag om att cigaretter skulle säljas i likadant formgivna paket utan varumärke har nu tagits bort, efter att ha mött hårt motstånd från tobaksindustrin, skriver DN.

Kommissionen föreslår i stället utökade varningstexter och avskräckande bilder om riskerna med rökning på upp till tre fjärdedelar av cigarettpaketen.

EU:s nytillträdde hälsokommissionär Tonio Borg avslutade arbetet med det nya tobaksdirektivet i slutet av förra veckan och det granskas nu inom övriga delar av kommissionen innan det läggs fram formellt, uppger Borgs kontor för TT.'

Vi hoppas att texten kommer att godkännas före årsskiftet, annars kommer det att ske i januari, säger hans presstalesman.

I Borgs förslag har enligt presstalesmannen "endast marginella förändringar" gjorts jämfört med det som företrädaren John Dalli var på väg att lägga fram när han tvingades avgå i mitten av oktober.

Enligt en utredning från EU:s antikorruptionsenhet Olaf finns "otvetydiga indicier" på att Dalli kände till att en affärsman i hans namn erbjudit Swedish Match ändrad snuspolitik i EU mot en ersättning på runt en halv miljard svenska kronor.

Tonio Borg var tidigare utrikesminister i Malta och tillträdde som kommissionär så sent som i onsdags i förra veckan.

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) ansvarar för snusfrågan i regeringen, tillsammans med handelsminister Ewa Björling (M). I morgon träffar Larsson Borg i Bryssel, ett sedan tidigare inplanerat möte.

Det finns skäl att påtala då, som vi har sagt tidigare, att EU får en enhetlig produktreglering som omfattar alla tobaksprodukter. Och vi vill ha en likabehandling och ickediskriminering av tobaksprodukter. I dag har vi ett exportförbud för snus medan andra rökfria tobaksprodukter får cirkulera fritt i EU trots att de kan vara farligare, helt oreglerade, säger Maria Larsson. Det svenska snuset är diskriminerat, hävdar hon.

Snusets skadeverkningar är föremål för forskning.

Hur en ökad mängd tobak i snus, från 50 till 85 procent, skulle påverka hälsan går inte att svara på i dag, eftersom det finns väldigt få studier om snusets långtidseffekter, säger Hans Gilljam, professor i folkhälsovetenskap vid Karolinska institutet och tidigare chef för Centrum för tobaksprevention. Man får vänta väldigt länge på svar på hur snus påverkar hälsan. Det borde vara motiverat att de som tillverkar och säljer snus själva utreder hälsoeffekterna innan de säljer det. Men det har de inte gjort, säger han.

Mer läsning

Annons