Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya regler för gäddfiske

Från 1 april i år är det brottsligt att fiska upp fler än tre gäddor per dag.
– Dessutom får man inte ta upp gammelgäddorna, säger fiskeentusiasten Johan Pettersson.

Annons

När gäddorna lurar i vassen då är det vår – på allvar. Det är också då sportfiskarna i distriktet tinar fram. Inte minst märks de av när gäddorna har lekt färdigt. Det vill säga om några veckor. Men vad inte många vet är att det numer är lag på att ingen får fiska upp fler än tre gäddor per dag och person.

– Jag vill bara att folk ska veta. Det är nog många som inte har en aning om det här, säger Johan Pettersson, en Örnsköldsviksbo, som utan omsvep kan kalla sig för fiskeintresserad.

Johan Pettersson anser också att det finns en bakgrund till varför Fiskeriverket kommit med de nya bestämmelserna.

– Beståndet har ju blivit sämre. Framför allt söderut och i Stockholmstrakten, där man till och med stödplanterar ut gäddor, säger han.

I Fiskeriverkets bakgrund till beslut sägs det också att bestånden av gädda är svaga i Östersjön på grund av rekryteringsstörningar. Gäddan är den fisk som står högst i näringskedjan och som också har stor inverkan på det övriga fisksamhället och därmed hela ekosystemet.

När det gäller Örnsköldsvik tycker Johan Pettersson att det är fel att många sportfiskare drar upp gäddor på löpande band och sedan bara slänger dem vid sidan av strandkanten. Något som inte minst brukar ske på en del av de populärare ställena i kommunen, typ Vikbotten.

– Det känns dumt, men många vet förmodligen inte om de nya reglerna och att det faktiskt är straffbart. Dessutom är det ju onödigt om man inte ska äta upp fisken, säger han.

Johan Pettersson själv brukar dra upp gäddorna och när det sedan rör sig om fiskar av större format tar han fram kameran. Efter fotografering släpper han sedan i fisken igen.

– Den största jag har fått vägde 9,9 kilo, säger han.

Sådana stora fiskar får man dock inte håva in i dagsläget. I så fall får man snällt släppa i dem igen. Det vill säga gäddor längre än 75 centimeter. Gäddor mindre än 40 centimeter är också fredade.