Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya "Obs" vill höja temperaturen

Annons

Radioprogrammet "Obs" i P1 görs om. Efter flera turer kring det klassiska debatt- och essäprogrammet står det nu klart hur det ska se ut.

Med start den 17 februari börjar "Obs debatt", ett femton minuter långt debattprogram som sänds fyra dagar i veckan. Programmet kommer att lämna gamla "Obs" fokus på akademi- och kultursfären och i stället söka efter nya röster i kulturdebatten.

Vi vill höja temperaturen något och strävar efter lite polemisk spets, utan att för den delen tappa styrkorna med det gamla "Obs", säger Mikael Olsson Al Safandi, en av "Obs" nya programledare och personen bakom förändringsarbetet.

"Långt från 'SVT Debatt'"

Förutom "Obs debatt" kommer även "Obs magasin" att lanseras, ett 45 minuter långt kulturprogram som ska sändas på onsdagar. Tillsammans kommer de att få mer radiotid än det gamla programmet.

Frågan är bara hur det ska gå att kombinera polemik med eftertanke?

Det råder ingen motsättning mellan dem överhuvudtaget, det vet jag som har gjort "Konflikt" i många år, säger Mikael Olsson Al Safandi.

Förändringarna av "Obs" har dock fått kritik. I ett reportage i Expressen frågade sig författaren Björn af Kleen om "Obs" var att betrakta som "klickkulturens första dödsoffer" när programmet i höstas uppgavs bli nedlagt.

Jag kan sitta och prata i timmar om detta utan att övertyga de som har bestämt sig. Men ingen behöver vara orolig, vi kommer att ligga väldigt, väldigt långt från SVT Debatt, säger Olsson Al Safandi.

Den tidigare programledaren Fredrik Pålsson, som fortfarande kommer att jobba med delar av "Obs" med produktionsbolaget Umami, är inte lika entusiastisk.

Man vill ha mer polemik och samtidigt behålla reflektionerna, i många sammanhang tror jag att det går emot varandra, säger han

TT: Förstår du kritiken mot det gamla "Obs"?

Nej. Med "Obs" ville vi göra ett program där man vände och vred på perspektiven så att man kunde ifrågasätta sina åsikter. Det är förstås bra med polemik ibland men alla behöver ju inte hålla på med det.

Mer läsning

Annons