Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya ledare för Luleå konstbiennal

KonstTT

Ett nytt kapitel inleds i Luleå Internationella konstbiennals historia, när tre nya konstnärliga ledare nu utses.

Emily Fahlén och Asrin Haidari kommer senast från Tensta Konsthall och ska tillsammans med Thomas Hämén, konstnär och kurator baserad i Luleå och London, styra biennalen framöver.

"De kompletterar varandra väl och har alla nyfikenheten och drivet som krävs för att omfamna den stora uppgiften: att under 2018 engagera människor och platser som medskapare, kollektivt utveckla frågeställningar och förnya biennalkonceptet", säger Per Hasselberg, verksamhetsledare för Folkrörelsernas Konstfrämjande.

Biennalen startade 1991 och är den äldsta i Skandinavien. Den innefattar utställningar, filmprogram, performance, kurser, vandringar och konstbildning, på olika platser i Luleå och Norrbotten. Fahlén och Haidari säger i ett pressmeddelande att de ser fram emot att visa samtidskonst i Luleå.

"Vi är också intresserade av att lyfta in konsthistoriska inslag som kan skapa ny förståelse och nya perspektiv på den tid vi lever i. Konsten vi gillar allra mest har en dubbel förmåga: rotad i verkligheten men samtidigt poetiskt kraftfull", skriver de i ett pressmeddelande.