Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya lagar ska stoppa bedrägerier

Annons

Straffet för bedrägerier med bluffakturor och identitetskapningar ska skärpas, föreslår en ny utredning.

Antalet bedrägerier har tredubblats på 10 år och är svåra och tidsödande att utreda. För att stoppa den snabba utbredningen föreslår utredningen två nya avsnitt i lagstiftningen, fordringsbedrägeri och identitetsintrång.

För fordringsbedrägeri ska gälla samma straffskala som för grovt bedrägeri, 6 månader till 6 års fängelse. Identitetskapning är inte straffbart, men utredningen föreslår att identitetsintrång i framtiden ska ge upp till 2 års fängelse.

Det kommer inte att krävas att någon vinner ekonomiskt på intrånget, det kommer helt enkelt att bli olagligt att utge sig för att vara en annan levande människa. Det betyder till exempel att det blir straffbart att skapa ett falskt Facebook-konto i någon annans namn.

Jag är väldigt glad för den här utredningen. Den handlar om brott som drabbar många och här har man gjort en ordentlig genomgång och modernisering av allt från bostadsinbrott till identitetsstölder och bedrägerier, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

Hon räknar med en remissrunda på ett halvår och att lagförslag kan komma nästa höst.

Ett annat uppmärksammat brott är bluffakturorna som skickas till företag. Det uppskattas att bara 2 procent av alla bedrägerier av det slaget lagförs.

Utredaren Gunnel Lindberg föreslår att det inte längre ska behöva bevisas att någon blivit lurad att betala en bluffaktura, utan det räcker med att den över huvud taget skickats. Det ska göra det lättare för polis, åklagare och domstolar att bedöma ett stort antal systematiska bluffakturor i ett sammanhang.

Med den här typen av kriminalisering kan man angripa det tidigare och man behöver inte bevisa att varje enskild målsägare har blivit vilseledd. Det är där den stora vinsten ligger. Rättegångarna blir kortare, frihetsberövandena blir kortare och det blir mycket enklare att lagföra brotten, säger hon till TT.

I utredningen föreslår hon också andra förändringar i den gällande lagstiftningen, som att begreppet snatteri försvinner och ersätts med ringa stöld.

Däremot kommer det inget förslag som skulle göra det möjligt för enskilda handlare att portförbjuda snattare, något som Svensk Handel krävt. Enligt utredningen skulle en sådan lag vara för integritetskränkande.

Flera branschorganisationer välkomnar beskedet om att ny lagstiftning är på väg.

"Förslaget att kriminalisera verksamhet kopplad till bluffakturor på ett tidigare skede är något som Företagarna stridit för under många år", säger Lars Nordfors, expert i Egendomsskyddsutredningen och chefsjurist på Företagarna.

"Det finns många värdefulla förslag mot bluffbolagen i betänkandet, men det är av högsta vikt att polis och åklagare fortsätter att utreda brott", fortsätter han.

Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) anmäldes 31 593 fall av "datorbedrägeri" under perioden januari till november i år. Det närbesläktade "brott med hjälp av internet" anmäldes 22 405 gånger. 12 201 fall av bluffakturor anmäldes under årets 11 första månader. Samtliga brottstyper ökar mycket kraftigt jämfört med tidigare år.

Mer läsning

Annons