Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya krav på granskning av register

Annons

Efter avslöjandena om polisens registrering av romer kräver många en oberoende granskning.

Men justitieminister Beatrice Ask vill i stället vänta på de utredningar som pågår.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt föreslår en särskild granskningskommission. Att polis och åklagare nu granskar registret räcker inte utan det krävs ett helhetsgrepp, anser Sjöstedt.

Det finns en diskussion om att de som utreder polisen står dem alldeles för nära. I det här fallet är det extra känsligt, säger han.

Även romska organisationer, forskare och författare har fört fram kravet. Socialdemokraterna vill hellre se ett bredare grepp om integritetsfrågor, medan Miljöpartiet stöttar idén.

En granskningskommission kan nog fylla en funktion, säger Maria Ferm (MP), rättspolitisk talesperson.

Under riksdagens frågestund hänvisade justitieminister Beatrice Ask till utredningarna.

Det är viktigt att vi snabbt får fram saklig kunskap om vad som hänt innan vi tar beslut om ytterligare åtgärder, sade hon.

En kommission skulle kunna ta ställning till om staten kan kompensera romerna och ge dem en officiell ursäkt.

Om det inte är pengar till enskilda för övergrepp, det kan vara svårt att bevisa, så till gruppen i form av en fond. Den fonden får inte vara liten, inga småsmulor, utan det behövs något rejält, säger David Gaunt, professor vid Södertörns högskola som forskar kring romers situation.

Överåklagare Mats Åhlund, som håller i förundersökningen kring polisens register, har ändrat brottsrubriceringen till tjänstefel. Han inledde i måndags utredningen som brott mot personuppgiftslagen.

Som det ser ut är det ett register som faller under polisdatalagen. Brottet det sannolikt är fråga om är då tjänstefel, säger han till TT.

I morgon ska registren börja analyseras, enligt Åhlund. Han bedömer att det nog dröjer ett bra tag till beslut om vad som händer med utredningen.

Mer läsning

Annons