Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya kraftiga besparingar i försvaret

Personalnedskärningar, förbandsnedläggningar och bantningar av militära myndigheter. Det kan bli resultatet när ÖB nu på order av regeringen ska precisera hur försvarsbudgeten ska vara i balans 2010.

- Här krävs långsiktigt hållbara lösningar på långsiktiga problem, säger försvarsminister Sten Tolgfors, som på torsdagen gav ÖB nya planeringsanvisningar och bad honom leverera ett nytt budgetunderlag för 2009. Det som ÖB lämnade i februari var inte tillräckligt.

Sedan dess har han också fått nej på sin begäran att flytta över 850 miljoner från materiel- till förbandssidan. Regeringen sade bara ja till 170 miljoner för att täcka underskottet på 1,5 miljarder.

Resultatet av ÖB:s nästa underlag ska utgöra grunden för vad Sten Tolgfors kallar en färdplan, som i höst antar formen av en proposition om försvarets långsiktiga inriktning.

Men villkoret för ÖB:s arbete är att Försvarsmaktens förmåga inte får försämras. Snarare tvärtom, eftersom regeringen omedelbart efter att den tillträtt 2006 deklarerade att utlandsstyrkan ska fördubblas från dagens cirka 1 000 till 2 000 personer.

Budskapet till ÖB är att spara på de fasta och trögrörliga kostnaderna. Det betyder främst personal och fastigheter. Av årets budget för förbandsverksamheten på 20,5 miljarder utgör personalkostnaderna 10 och fastigheter 3 miljarder. De trögrörliga kostnaderna, till exempel konsulter och underhåll, ligger på 4 miljarder.

Om dessa kostnader minskas innebär det med nödvändighet att antalet anställda måste bli färre och/eller att fastigheter säljs, vilket skulle kunna ske genom att utbildningscentra läggs ned.

- Jag är också öppen för att titta på kringmyndigheter, säger Sten Tolgfors.

Sådana är till exempel Försvarets Materielverk, Fortifikationsverket och Pliktverket.

Regeringen kräver alltså att Försvarsmakten ska leverera samma förmåga i form av insatser och uppdrag som i dag men till lägre kostnader.LEIF SVENSSON/TT