Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya klimatplaner för Obama

Annons

USA:s president Barack Obamas besked att han flyttar fram sitt deltagande i klimatmötet till den 18 december tolkas som en ny prioritering av klimatfrågorna.

Presidenten anser att det fortsatta amerikanska ledarskapet kan bli mest effektivt om han deltar i slutet av Köpenhamnsmötet, snarare än i början, sade Vita husets talesman Robert Gibbs i fredags när beskedet kom.

Ingen tror dock att de amerikanska åtagandena om minskade växthusgasutsläpp kommer att ändras i och med de nya planerna. Men budskapet är att Vita huset lyssnat på kritiken om att Obamas närvaro är mycket viktigare i slutet (än i början) av mötet då runt 100 statsöverhuvuden väntas till den danska huvudstaden.

Det är positivt att Obama har bestämt sig för att delta i slutfasen av mötet, det kommer att ge politisk tyngd åt förhandlingarna, kommenterar statsministern och EU-ordföranden Fredrik Reinfeldt Obamas nya resplaner för TT via pressekreteraren Roberta Alenius.

USA har hittills utfäst sig att minska sina växthusgasutsläpp med cirka 17 procent - i förhållande till hur nivåerna låg före år 2005 - till år 2025. Åtagandet anses för svagt och bland annat EU-länderna är beredda att gå avsevärt längre.

Men Obamas närvaro signalerar ändå att Vita husets tilltro till att Köpenhamnsmötet trots allt kan landa någon form av substantiell överenskommelse har ökat. Om resultatet bara skulle bli ett helt urvattnat dokument hade den amerikanske presidentens stab inte ansett Obamas närvaro särskilt angelägen, skriver Reuters i en analys.