Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya hbtq-rättigheter väcker debatt

Annons

Efterlevandepension, gemensamma konkurser och rätt till fängelsebesök. Gifta gaypar i USA ska få samma legala rättigheter federalt som heterosexuella makar.

Förslaget möts av både kritik och hyllningar.

Beslutet offentliggjordes av USA:s justitieminister Eric Holder i dag. Förändringen ska även gälla för de 34 amerikanska delstater där samkönade äktenskap inte är tillåtna.

I varje domstol, i varje process och på varje plats där en företrädare för justitiedepartementet representerar USA kommer de att sträva efter att försäkra sig om att enkönade äktenskap får samma privilegier, skydd och rättigheter som äktenskap mellan människor av olika kön, sade Holder i ett tal inför medborgarrättsorganisationen Human Rights Campaign i New York.

Beslutet hyllas av gayrättsaktivister i USA.

Holder har jämfört hbtq-rörelsens kamp med medborgarrättsrörelsen för 50 år sedan.

Beslutet betyder bland annat att gaypar inte kan tvingas att vittna mot varandra i domstol.

Den amerikanska regeringens utspel kritiseras av konservativa organisationer. Brian Brown, ordförande i den nationella konservativa gruppen Organisationen för äktenskapet, säger i ett uttalande som återges av tv-kanalerna Fox News och CNN att initiativet är Obamaregeringens senaste steg för att "undergräva delstaternas befogenheter och suveränitet när det gäller att fatta egna beslut rörande den äktenskapliga institutionen".

Justitieminister Holder har hållit en hög profil om hbtq-frågor den senaste tiden. I sitt tal i Sveriges riksdag i förra veckan hyllade han svenska insatser för mänskliga rättigheter - och poängterade vikten av förändringar.

Vår generation måste stå upp för det som blivit... den utmärkande medborgarrättsliga utmaningen... kampen för jämlikhet för våra lesbiska, gay, bisexuella och transsexuella medborgare, sade Holder då.

Mer läsning

Annons