Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya gränser för våldtäkt

Att sticka in fingrarna i en sovande kvinnas underliv är våldtäkt.

Det anser Högsta domstolen (HD) i en dom på tisdagen.

HD konstaterar däremot att den som onanerar en sovande man gör sig skyldig till sexuellt tvång.

HD har prövat två intressanta rättsfall som är lika och som i grunden gäller var gränsen går för vad som ska rubriceras som våldtäkt.

I det ena fallet dömdes en 20-årig man av hovrätten till sex månaders fängelse för sexuellt tvång och i det andra en 50-årig man av hovrätten till ett års fängelse för våldtäkt. HD ändrar nu hovrätternas domar och beviljar prövningstillstånd i bägge målen.

Högsta domstolen fastslår att den gärning som 20-åringen begick genom att sticka in sina fingrar i en sovande kvinnas slida är en mindre grov våldtäkt. Målet ska tas om i hovrätten som då endast ska bestämma lämpligt straff eftersom HD redan sagt vad brottet ska rubriceras som.

Samma sak gäller det andra fallet. HD konstaterar där att den gärning som 50-åringen begick när han med sin hand onanerade en ung man som sov ska betraktas som sexuellt tvång. Här menar HD att gärningen inte kan bedömas som våldtäkt.


/Allehanda.se