Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya frågor om Volvos roll hos Geely

Annons

Nya uppgifter om Geely väcker frågor om vad den kinesiska koncernen egentligen vill göra med Volvo.

En chef inom Geely uppges ha sagt att slutmålet är att föra in Volvo i Geelys börsnoterade dotterdotterbolag.

Gui Shengyue, som är vd i biltillverkaren Geely Automobile, uttalade sig vid en pressträff i Hongkong på nyårsafton. Han sade bland annat att koncernens moderbolag, Zhejiang Geely Holding Group, har ett starkt stöd från Kinas regering för att köpa Volvo Personvagnar från Ford.

Utan regeringens stöd hade affären inte kunnat genomföras, sade Shengyue enligt Reuters.

Enligt Reuters och AFP sade Shengyue också att "det slutliga målet" är att införa Volvo i Geely Automobile, som är börsnoterat i Hongkong.

Ingen logik

Det är oklart om han avsåg att Volvo ska bli ett dotterbolag till Geely Automobile, som i sin tur är ett dotterdotterbolag till gruppens moderbolag. I så fall blir Volvos position inom Geely-gruppen betydligt mindre självständig än man tidigare sagt.

Det är moderbolaget, till 51 procent ägt av affärsmannen Li Shufu, som håller på att köpa Volvo. Shufu sade senast i förra veckan, till nyhetsbyrån Nya Kina, att "Geely och Volvo kommer att vara två märken med självständig ledning". Det är även den bild facken på Volvo fått.

Enligt Geelys talesman i Sverige, Anders Fogel, gäller det också fortfarande.

Jag vet inte vad Shengyue sagt. Men tanken är att Volvo ska ligga som ett helt fristående och oberoende bolag direkt under moderbolaget. Det är två olika affärer. Det finns ingen logik i att blanda ihop dem, säger Anders Fogel till TT.

Facken oroade

Enligt AFP sade Gui Shengyue att moderbolaget från början tänkt utveckla Geely och Volvo som åtskilda varumärken, men att man kommer att finna lämpliga sätt att samarbeta "när tiden är den rätta".

Facken inom Volvo möter Shengyues uttalanden med förvåning. Verkstadsklubbens ordförande Mikael Sällström utgår från att det Li Shufu sagt gäller.

Sören Carlsson, ordförande i Unionen på Volvo PV, uttrycker oro.

Det kan vara en del av en dold agenda, som inte kommer fram i våra formella samtal, säger Carlsson till TT.

Han undrar också vad den kinesiska statens starka engagemang för med sig.

Vilka krav ställer staten på Volvo PV, om avkastning och liknande, undrar Sören Carlsson.