Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya förluster för Sekab

Förlust med 318 miljoner kronor 2007. Förlust med 328 miljoner kronor 2008. Sekab blöder, men nu ska det vara slut. När 2008 års siffror presenterades i går var budskapet att de röda siffrorna nu är historia.

Etanolföretaget Sekab i Örnsköldsvik har de tre energibolagen i Umeå, Örnsköldsvik och Skellefteå som huvudägare. Tre bolag som redan vid köpet 2005 sa att engagemanget skulle bli kortvarigt. Sedan dess har de tvingats öka sin ägarandel från 50 till 70 procent och några nya ägare, intresserade att axla den hittills likviditetstunga bördan, syns inte till.

2008 blev som väntat ett nytt förlustår med kostnader, 2 668 miljoner kronor, för verksamheten som vida översteg omsättningen, 2 425 miljoner, och därtill kommer räntekostnader med 85 miljoner kronor.

Allt som förknippats med utveckling och framtid har i princip gått med förlust, handeln med etanol som omsatt hundratals miljoner kronor, innebar i fjol att Sekab tvingades betala 12 miljoner kronor för att avbryta beställningar.

Utlandssatsningarna som skulle ge långsiktiga leveranser av etanol till lägsta möjliga pris, har i Polen ännu inte resulterat i någon produktion, och i Tanzania, Moçambique och Ungern har Sekab tvingats skriva ned värdet av sina investeringar, under 2008 med 100 miljoner kronor i de afrikanska länderna.

För 2009 och framåt finns inte ens längre Polen, Tanzania, Moçambique eller Ungern med som leverantörsländer. I stället talas om Tjeckien och Ghana, länder som knappt varit nämnda tidigare.

Koncernledningen har lidit nederlag i sviterna av de tunga förlusterna. Tidigare i år blev Per Carstedt, vd och koncernchef, av med sitt jobb och i går konstaterade Jan-Olof Backman, styrelseordförande i Sekabs moderbolag, att även han lämnar sitt uppdrag. Han blir däremot kvar i styrelsen.

Backman är tillsammans med Per Carstedt och Jan Lindstedt till 30 procent delägare i Sekab genom deras gemensamt ägda bolag, Ecoindustries Development in Europe.

Ny styrelseordförande blir i stället Göran Gezelius, ett styrelseproffs med industribakgrund, och till vice ordförande är Pelle Fridström, vd i Övik Energi, utsedd.

Sekabs ekonomi är fortsatt svajig, signalerade Jan-Olof Backman när han presenterade resultatet.

– 2009 har börjat svagt, men ska bli bättre.

Han försökte sprida optimism runt Sekabs framtid, exempelvis positiva ordval och hoppfulla prognoser utan garantier. Beslutet att upphöra med E85, handeln med etanolbränslet som kostat koncernen åtskilliga miljoner i förluster, kanske sker snabbare än planerat och beträffande avvecklingen av Afrika och Polen, finns hopp, anser Backman.

– Vi diskuterar med ett antal intressenter, säger han, men är inte mer konkret än så.

I Örnsköldsvik och Afrika sker en minskning av personalstyrkan som anpassning till Sekabs nya kostym.

– I Örnsköldsvik är det nu klart att 59 lämnar företaget och i Tanzania handlar det om tolv på kort sikt och ytterligare tre längre fram, konstaterar Backman.

En omedelbar effekt av att handeln med E85 avslutas blir att det borgensåtagande som energibolagen har, i egenskap av ägare, minskas med 200 miljoner kronor i slutet av 2009.

Owe Fredriksson/VK