Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya ekonomier betalar mer till FN

Annons

De framväxande ekonomierna får betala högre avgift till FN, samtidigt som många industriländer betalar mindre i takt med att deras andel av världsekonomin krymper.

Kina, Brasilien, Indien och andra framväxande ekonomier har under budgetförhandlingar gått med på stora höjningar av sina avgifter till FN. Samtidigt har flera industriländer som Tyskland och Japan fått sänkta avgifter. Omfördelningen speglar förändringar i världsekonomin, enligt FN-diplomater.

Avgiften beräknas på ländernas andel av den globala bruttonationalprodukten. Det leder till att Kinas avgift stiger med 61 procent, från 3,2 till 5,1 procent. Kina passerar därmed Kanada och Italien och blir FN:s sjätte största bidragsgivare.

Men ett komplicerat system av rabatter gör att fördelningen ibland kan synas märklig. Grekland med sin krympande ekonomi får sin avgift sänkt medan Indiens avgift stiger rejält. Det gör att de båda länderna betalar ungefär lika mycket, 0,64 respektive 0,66 procent, trots att Greklands andel av världens BNP bara är 0,5 procent medan Indiens andel är 2,2 procent.

USA förblir FN:s största finansiär, men Washingtons avgift är begränsad till 22 procent, även om landet svarar för 24,2 procent av global BNP.

I EU:s budget ingår inte bidragen till fredsbevarande insatser.

Mer läsning

Annons