Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya demonstrationer i Köpenhamn

Den danska polisen hade tidigt på söndagsmorgonen släppt 948 av dem som greps efter lördagens jättelika klimatdemonstration i den danska huvudstaden. Ytterligare 18 personer hölls då fortfarande kvar i fängsligt förvar. Dessa hade enligt vad polisen uppgav för den danska nyhetsbyrån Ritzau inte förhörts ännu. Det var på söndagsmorgonen inte känt vilken ålder de gripna hade, inte heller vilka länder de kom från.

Samtidigt rapporterar TT:s utsända att ett demonstrationståg på några hundra personer satt sig i rörelse från Triangeln i norra Köpenhamn mot Nordhamnen. Enligt flygblad som delats ut bland demonstranterna är planen att "blockera verksamheten" vid hamnen.

Under rop som "Our climate, not your business" (Det är vårt klimat, inte era affärer) och banderoller som "Tänk globalt, producera lokalt" rörde sig demonstranterna längs gatorna mot hamnen i det gråkalla vädret.

I tåget fanns en lastbil med flak som enligt polisen är lastad med gatsten. Men fordonet har inte stoppats.

Ett stort antal kravallutrustade poliser omgärdade demonstrationståget.

Gårdagens stora demonstration samlade tiotusentals människor och beskrevs i huvudsak som en stor folkfest. Men den danska polisen fokuserade på en grupp mestadels svartklädda unga demonstranter i slutet av tåget. När några av dem började att kasta sten och maskera sig gjorde polisen en kniptångsmanöver och skiljde dem från resten.

I ett slag greps uppåt 400 personer och många av dem var helt oförstående. Totalt frihetsberövades närmare 970 personer och många tvingades sitta i timtal på de iskalla gatorna i väntan på att bli bortförda.

Polisen har överreagerat, sade Knud Vilby, talesman för arrangören 12 december-initiativet.

Chefspolisinspektör Per Larsen sade till tidningen Politiken att vissa helt oskyldiga människor kan ha gripits, vilket han beklagade, men såg som oundvikligt.