Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya demonstrationer i Köpenhamn

Samtidigt som den danska polisen släppt 948 av de som greps efter lördagens jättelika klimatdemonstration i Köpenhamn, så verkar nya gripanden vara på gång. TT:s utsända beskriver stämningen som aggressiv.

Ett demonstrationståg på några hundra personer satte sig under förmiddagen i rörelse från Triangeln i norra Köpenhamn mot Nordhamnen. Enligt flygblad som delats ut bland demonstranterna är planen att "blockera verksamheten" vid hamnen. Demonstrationståget i Köpenhamn har nu stoppats och omringats av polisen utanför Österport station.

TT:s utsända beskriver stämningen på platsen som ganska aggressiv och att läget kring demonstrationståget skärps. Polisen har uppmanat dem som inte vill bli gripna att genast lämna platsen. Övriga har beordrats att sätta sig ned.

Under rop som "Our climate, not your business" (Det är vårt klimat, inte era affärer) och banderoller som "Tänk globalt, producera lokalt" rörde sig demonstranterna längs gatorna mot hamnen i det gråkalla vädret.

Enligt Ritzau riktar sig aktionen mot flera mål i hamnområdet enligt flygbladet. Bland målen fanns kolkraftverket Svanemöllevärket och transport- och rederikoncernen A P Möller-Maersk som anklagas för att ha fraktat vapen åt USA under Irakkriget. Övriga mål som nämns är det centrala hamnkontoret, DFDS:s färjeterminal och containerterminalen. Demonstranterna uppmanas bland annat att skära bort tullmarkeringarna på containrar för att fördröja eller störa verksamheten.

Den danska polisen hade i morse släppt 948 av dem som greps efter lördagens jättelika klimatdemonstration i den danska huvudstaden. Ytterligare 18 personer hölls då fortfarande kvar i fängsligt förvar. Dessa hade enligt vad polisen uppgav för den danska nyhetsbyrån Ritzau inte förhörts ännu. Det var inte känt vilken ålder de gripna hade, inte heller vilka länder de kom från.

Gårdagens stora demonstration samlade tiotusentals människor och beskrevs i huvudsak som en stor folkfest. Men den danska polisen fokuserade på en grupp mestadels svartklädda unga demonstranter i slutet av tåget. När några av dem började att kasta sten och maskera sig gjorde polisen en kniptångsmanöver och skiljde dem från resten.

I ett slag greps uppåt 400 personer och många av dem var helt oförstående. Totalt frihetsberövades närmare 970 personer och många tvingades sitta i timtal på de iskalla gatorna i väntan på att bli bortförda.

Polisen har överreagerat, sade Knud Vilby, talesman för arrangören 12 december-initiativet.

Chefspolisinspektör Per Larsen sade till tidningen Politiken att vissa helt oskyldiga människor kan ha gripits, vilket han beklagade, men såg som oundvikligt.