Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya chocksiffrorna: Tre våldtäkter och 19 sexuella ofredanden anmälda efter stadsfesten

 
Sexbrotten på Härnösands stadsfest 2017
Visa alla artiklar

Polisen kan nu bekräfta att de fått anmälningar om tre våldtäkter och 19 sexuella ofredanden under Härnösand stadsfest.
– Framförallt lider jag med tjejerna, det är tjejerna som mår illa, sa arrangören Tobias Wikström i en tidigare intervju.

Läs också: Publiksuccé med bitter eftersmak – stadsfestens arrangör om tafsandet: "Lider med tjejerna"

Flera fall av sexuellt ofredande anmäldes under Härnösands stadsfests första dag, fredagen. Efter det vidtogs åtgärder för att skapa trygghet för festivalbesökarna. Trots insatsen har många ytterligare anmälningar kommit in till polisen.

– Vi har fått in anmälningar om 19 sexuella ofredanden och tre våldtäkter, säger Stefan Sundberg, jourhavande förundersökningsledare vid Polisen Västernorrland.

Stefan Sundberg vill inte spekulera i hur det kan komma sig att det blivit så många anmälningar.

– Vi är uppmärksammade på problemet, säger han.

Två av våldtäktsfallen ska ha skett i publikhavet och en av dem på en annan plats, säger Stefan Sundberg till SVT nyheter Västernorrland.

Som jämförelse hade totalt elva fall av sexuellt ofredande anmälts på Bråvalla innan festivalens sista dag, enligt Aftonbladet. Omkring 50 000 personer besökte den festivalen. Härnösand stadsfest varade i två dagar medan Bråvallafestivalen varade i fyra dagar.

Hur många har besökt Härnösands stadsfest i helgen?

– Jag har inga exakta siffror i nuläget eftersom vi arbetar med annat, men det rör sig om 6000–7000 personer, säger Tobias Wikström.

I ett av fallen har en kvinna i 20-årsåldern polisanmält att hon blivit fasthållen bakifrån men lyckats freda sig och trycka bort mannen, som sedan kommit tillbaka och genomfört nya övergrepp. Kvinnan ska då enligt anmälan ha lämnat publikhavet.

Brottet är generellt svårt att utreda, i synnerhet när det saknas någon utpekad misstänkt, berättar Jonas Passbo i en tidigare intervju.

– Framförallt lider jag med tjejerna, det är tjejerna som mår illa, sa arrangören Tobias Wikström tidigare under söndagen i en intervju.

Då hade endast tio fall av sexuellt ofredande anmälts.

Tobias Wikström berättar att han vill föra en diskussion tillsammans med andra festivaler och kommuner. Detta för att ta reda på hur man kan gå till väga för att lösa det här problemet.

Under natten mot lördagen greps två män, misstänkta för brott, men de släpptes senare efter förhör. Inga andra misstänkta gärningsmän finns i nuläget