Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya c-ledaren blir premiärminister

Annons

Finlands statsminister Matti Vanhanen utgår ifrån att den nya centerordföranden direkt tar över statsministeruppdraget. Centern väljer ordförande i juni. Vanhanen betonar dock att det blir den nya ordföranden som fattar beslutet, berättade han vid en presskonferens på tisdagen när han för första gången kommenterade den kommande avgång han tillkännagav i förra veckan.

Statsministern besvarade också oppositionens kritik genom att poängtera att hans beslut att avstå från ordförandeskapet inte kommer att försvaga regeringens handlingskraft.

Statsministern tänker inte ta ställning till vem som borde ta över ordförandeposten. Det är en lång tradition inom partiet, säger han.

Vanhanen säger att han även i fortsättningen är redo för intressanta uppdrag. Det kan till exempel handla om en ministerpost i nästa regering. Däremot tänker han inte ställa upp som presidentkandidat.