Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya bostäder för bina

Trädgårdsföreningen i Sollefteå består av vetgiriga, bi-älskande och händiga medlemmar! Som en del i en studiecirkel samlades medlemmarna i augusti på Hembygdsgården Ådalsbyn för att bygga insektshotell tillsammans med Naturskyddsföreningen. Utifrån några olika mer eller mindre avancerade modeller tillverkade vi egna i en passande stil.

Det viktigaste är att hålen är tillräckligt djupa för att falla insekterna i smaken, minst 6 cm. Hålen ska gärna också vara av olika storlek, mellan 3 och 12 mm, för att passa olika arter. Ett nät som spänns framför hålen kan förhindra att hungriga fåglar hackar upp de igenmurade hålen. Sen finns inga fler förhållningsorder för tillverkningen. Hotellet ska sättas upp i närhet till blommande växter och i varmt och soligt läge.

De enklaste och mest miljömässigt hållbara bihotellen byggs av ett antal borrade vedklabbar som staplas i en låda. En bunt med bamburör eller möjligen vasstjälkar funkar också. Många av oss tyckte det blev snyggast att kombinera varianterna.

Vi pratade om att ses igen om ett år för att höra hur många hål som blivit bebodda. Bina murar nämligen igen hålet när äggen lagts på plats. En raserad mur kan tyda på att det färdiga biet flugit ut (hurra!) eller att en hungrig och påhittig talgoxe varit framme.

Att bygga bostäder till bina är en enkel naturvårdsåtgärd som verkligen gör nytta. Bostadsbristen är stor numera bland våra 270 arter vilda bin som egentligen är anpassade till hål i sandig mark eller i döda träd.

Maria Danvind, Naturskyddsföreningen Höga Kusten-Ådalarna

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel