Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya bonusregler ska gälla alla

Alla anställda vid finansiella företag ska omfattas av en ersättningspolicy, som ska främja långsiktighet och inte uppmuntra till överdrivet risktagande.

Det står klart sedan Finansinspektionen (FI) nu har beslutat om de nya regler för rörliga ersättningar, bonusar, som ska träda i kraft vid den 1 januari 2010.

"De nya reglerna gäller för i princip samtliga finansiella företag under FI:s tillsyn", skriver inspektionen i ett pressmeddelande.

För anställda som anses ha inflytande över risknivån i företaget ska gälla att minst 60 procent av bonusen ska hållas inne i minst tre år. Innan pengarna betalas ut ska det resultat som bonusen baseras på säkras och utvärderas.

"Under vissa förhållanden, till exempel väsentligt försämrat resultat, ska ersättningen kunna minskas eller falla bort", skriver FI.

För anställda som påverkar företagets risknivå gäller även att reglerna ska tillämpas på ersättningar som beslutas 2010, men avser tiden före den 1 januari 2010.

Företagen ska också offentliggöra "detaljerade uppgifter" om ersättningarna, enligt FI.

Den nya regeln om uppskjutna bonusar påverkar inte redan bindande avtal.

"Senast den 31 augusti 2010 ska företagen rapportera till FI om det finns kvar avtal som inte stämmer överens med de nya reglerna. Företagen ska också beskriva vad de gjort för att anpassa avtalen till dessa", skriver inspektionen.

När FI:s regelförslag skickades ut på remiss var en förkrossande majoritet av remissinstanserna kritiska till förslaget. Bara LO gav förslaget tummen upp.

Kritikerna har bland annat hävdat att svenska finansföretag riskerar att tappa i konkurrenskraft om Sverige inför hårdare bonusregler än andra länder.