Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya bonusregler ska gälla alla

Alla anställda vid finansiella företag ska omfattas av en ersättningspolicy, som ska främja långsiktighet och inte uppmuntra till överdrivet risktagande.

Det står klart sedan Finansinspektionen (FI) nu har beslutat om de nya regler för rörliga ersättningar, bonusar, som ska träda i kraft vid den 1 januari 2010.

Vi kräver att bolagen har ordentligt genomtänkta system, och att de har garderingar i systemen så att det inte kan gå tokigt, säger Per Håkansson, chefsjurist på FI, om de nya reglerna.

För anställda som anses ha inflytande över risknivån i företaget ska gälla att minst 60 procent av bonusen ska hållas inne i minst tre år. Innan pengarna betalas ut ska det resultat som bonusen baseras på säkras och utvärderas.

Finansmarknadsminister Mats Odell är nöjd med Finansinspektionens beslut.

Jag utgår nu från att svenska banker genast vidtar de åtgärder som behövs för att de ska lyda det här nya, tuffare, regelverket, säger Odell.

För anställda som påverkar företagets risknivå gäller även att reglerna ska tillämpas på ersättningar som beslutas 2010, men avser tiden före den 1 januari 2010. Företagen ska också offentliggöra "detaljerade uppgifter" om ersättningarna, enligt FI.

När FI:s regelförslag skickades ut på remiss var en förkrossande majoritet av remissinstanserna kritiska till förslaget. Bara LO gav förslaget tummen upp.

Kritikerna har bland annat hävdat att svenska finansföretag riskerar att tappa i konkurrenskraft om Sverige inför hårdare bonusregler än andra länder.