Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny valomgång i Chile trots storseger

Annons

Vänsterkandidaten Michelle Bachelet tog en klar seger i presidentvalet i Chile - men lyckades inte få de 50 procent som hade krävts för att slippa en andra valomgång.

Vi visste att det skulle bli svårt att vinna redan i första omgången, vi jobbade verkligen hårt, och vi klarade det nästan, säger Bachelet, efter att ha fått 47 procent av rösterna i söndags.

Tvåa blev som väntat Evelyn Matthei, från den sittande presidenten Sebastián Piñeras högerparti, med 25 procent av rösterna. Vilket innebär att två kvinnor för första gången ställs mot varandra i en andra valomgång, den 15 december.

Glad valvaka

Stämningen är oerhört positiv. Vi har vunnit valet med över 20 procentenheter i förhållande till högerkandidaten, säger José Goñi, internationellt ansvarig för Bachelets kampanj, efter att ha lämnat valvakan.

Bachelet har gått till val med löften om en utbildningsreform, höjd skatt för företag och att skriva om den grundlag som skapades under diktatorn Augusto Pinochets tid vid makten.

Djupa rötter

Militärkuppen i Chile 1973 har spelat en avgörande roll i valet. De två huvudkandidaterna är båda döttrar till högt uppsatta generaler i det chilenska flygvapnet. Men medan Evelyn Mattheis pappa valde att ställa sig på Pinochets sida, så försvarade Michelle Bachelets far Salvador Allende, och torterades till döds i källaren till den flygvapenakademi som Matthei var chef för.

"Helt otroligt"

José Goñi är en av de många chilenare som flydde till Sverige efter militärkuppen. Han blev senare ambassadör för Chile, bland annat i Sverige, och jobbade som försvarsminister under Bachelets tidigare ämbetsperiod 2006-10.

Historien har spelat en väldigt viktig roll i det här valet. Det är helt otroligt att valet har stått - och kommer att stå - mellan en dotter till en general, som blev torterad och dödad av en annan general, som är fader till den andra kandidaten.

Mer läsning

Annons