Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny utställning på Örnsköldsviks museum: Järved – industrihistoria och nolaskogsanda

På våning två i Örnsköldsviks Museum har en ny utställning byggt upp. Den speglar den otroliga entreprenörsanda som rådde och fortfarande råder på norra stranden av Örnsköldsviksfjärden.

En ny semifast utställning invigs på lördag i Örnsköldsviks Museum. Järveds industrihistoria och nolaskogsanda är namnet och den speglar det liv människor på norra stranden av Örnsköldsviksfjärden levde i slutet av 1800-talet och ett antal årtionden framåt.

– Vi kan inte kalla den en fast utställning, men den kommer att finnas med ett bra tag framöver, säger Maggis Frisk, museiintendent.

I två rum på andra våningen har utställningen byggt upp. Med hjälp av fotografier som blåsts upp till jätteformat känns det som om besökaren kliver rakt in på ångsågens gård. Det till och med doftar färskt trä.

– 1890 byggdes en ny såg i Järved. Den låg rakt nedanför nuvarande Torshallen. Deras brädgård tog upp i stort sett hela stranden från Järveds Herrgård och bort förbi den lilla ön, säger Maggis Frisk.

Sågen i Järved hade verksamheten i gång under sommarmånaderna, på vintern blev arbetarna friställda och tvingades söka utkomst på annat sätt.

Läs också: Svanös hus berättar industrihistoria

Många startade egna företag i något hantverksyrke, det var skofabriker, handskfabriker, sömmerskor, målare och snickare. Bara inom handel startades under några decennier mer än 150 företag.

I rum nummer två har flera huskulisser byggts upp för att illustrera hur det på vintern fanns verksamheter i varje hus. Där finns till exempel sömmerskans lilla krypin och det nytapetserade rummet som målaren precis färdigställt. I huset med Järveds Mekaniska verkstad kan besökaren se gamla Järvedsbilder.

– Vi vill visa både hur sommaren kunde te sig när sågen var i gång och hur det kunde vara på vintern när all verksamhet fanns i husen i byn, säger Maggis Frisk.

Ett av de riktigt stora företagen som startades under denna tid vara Johan Hägglund Aktiebolag som startade 1895. Johan Ägglund började sin bana med att skära ut handskämnen i skinn och leja ut sömnaden till husfruar runt om i Järved. Företaget tillverkade också skidor och stavar, norrlandsrisslan, handskar och mycket mer. Som mest hade de över 200 anställda.

– Jag hoppas med den här utställningen att vi ska få mera kött på benen. Att besökarna kan berätta om någon eller något som hänt eller funnits i Järved, säger Maggis Frisk.

– Det är ju det vi ska göra här på museet, vi ska ju samlakunskap till kommande generationer.

Läs också: Vinsten ligger i glädjen – Stig-Axel skrev en bok om sin hembygd

■■ För mer kulturnyheter, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.