Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny tung VM-tävling för Sverige

Annons

Tai Woffinden får vänta ett tag på VM-titeln. Men de svenska speedwayförarna får kanske inte ens vara med i VM nästa år. Lördagens tävling i Stockholm var en smärtsam upprepning av året.

Jag hade hoppats att det skulle vända över en kväll, men det gjorde det inte, säger Andreas Jonsson.

När speakern presenterade Tony Rickardsson, sexfaldig världsmästare i speedway, utbröt lördagskvällens största jubel inne på Friends Arena. Kanske säger det något om hur svensk speedway mår.

Lördagens VM-deltävling, den första i Stockholm sedan 2004, var en upprepning av hela den internationella säsongen. De tre svenska VM-förarna har bara nått en enda final i år (Fredrik Lindgren, 4:a i England) och inte blev det någon i Stockholm heller.

Det är svårt att sätta fingret på varför det går troll i det. Men efter epoken med Rickardsson tror folk kanske att det är lätt att bli så bra. Men det är inte ofta det kommer en sådan, han är ju bäst genom tiderna, säger Fredrik Lindgren som missade semifinal med minsta möjliga marginal.

Fajt om wildcard

Andreas Jonsson var dagens bästa svensk, men slutade sist i sin semifinal. Resultaten innebär med största sannolikhet att ingen av de svenska åkarna kommer att direktkvalificera sig till VM nästa år. I stället får de slåss mot varandra i kampen om ett av fyra wildcard, som åtminstone en av de svenska förarna lär tilldelas.

Det är inte roligt, men det är så det är. Jag försöker göra mitt bästa för att visa framfötterna för att få ett wildcard, för jag vill åka VM. Jag ska göra mitt yttersta, säger Jonsson.

Och med bara en svensk VM-förare är det också osäkert om Sverige får behålla båda sina VM-deltävlingar 2014. Friends Arenas första försök var i det stora hela lyckat - även om de lättklädda "heatflickorna" representerar en rejält föråldrad kvinnosyn - och arenan har kontrakt för ytterligare fyra VM-år. Men bristen på svenska förare tillsammans med det faktum att finländska Tammerfors tilldelats ytterligare en nordisk deltävling nästa år gör framtiden osäker för Sverige.

Otäck krasch

Britten Tai Woffinden hade chansen att säkra VM-titeln men kraschade otäckt ihop med polacken Tomasz Gollob redan i det andra heatet. Gollob slogs medvetslös men ska ha återfått medvetandet innan han fördes till sjukhus.

Det såg väldigt obehagligt ut. Det såg ut som en trasdocka, armen låg åt fel håll och huvudet var vridet. Usch, hemskt. Hoppas att han mår bra efter omständigheterna, säger Jonsson som körde i samma heat.

Woffinden fick en förmodad fraktur på nyckelbenet men körde ändå vidare och kunde samla in sju poäng, men det räckte varken till semifinal eller VM-guld. Polacken Jaroslaw Hampel slutade trea efter segrande dansken Niels Kristian Iversen och kan fortfarande snuva Woffinden på titeln.

Mer läsning

Annons