Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny tuff löputmaning vintertid – terränglopp genom Skuleskogens vilda landskap

Hård löpning i lössnö, över berghällar och genom djupa raviner. Den utmaningen väntar alla som ställer upp nästa vinter, när Höga kusten winter trail har premiär.

Det är Friluftsbyns grundare, Jerry Engström, som nu drar i gång ännu ett utearrangemang.

Sedan tidigare finns även friluftsfestivalen Utefest, sommarvandringen Höga kusten hike, sommarterrängloppet Höga kusten trail och snöskovandringen Höga kusten winter classic.

– Sommarens terränglopp är väldigt populärt, speciellt upplevelsen. Och det finns ett enormt intresse för Höga kusten. Då tänkte vi att vi ordnar ett terränglopp även vintertid, säger Jerry Engström.

– Många asfaltlöpare vill komma ut i terrängen och uppleva naturen. Och det får man verkligen göra i det här loppet.

Det första Höga kusten winter trail går i slutet av februari nästa år. Den som vill springa kan då välja på två sträckor, 20 eller 43 kilometer. Eller lunka, om man väljer det.

– Vi har satt tio timmar som maxtid innan man måste passera mållinjen. Det är väl tilltagen tid åtminstone för att hinna runt 20 kilometer. Då kan du lunka i ganska lugn fart.

Men den som tror att det blir utan ansträngning bedrar sig.

– Det kommer att bli rejält tungsprunget. Samtidigt blir det nog fantastiskt roligt, med mycket skratt. Det är inte alltid man kan springa som man vill, så det blir säkert komiskt och underhållande emellanåt. Jag vet, för vi har provat, säger Jerry Engström.

Snöskovandringen Höga kusten winter classic som hålls strax innan kommer vara till hjälp för terrängloppet.

– Då kommer 200 personer att trampa runt i skogen i tre dagar. Det blir efter de spåren man sedan ska springa, förklarar Jerry Engström.

■■ För mer nyheter om Örnsköldsvik, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.