Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny tågräls i sommar till Sundsvall

/
  • Många resenärer får under delar av sommaren ta bussen i stället för tåget på grund av banarbeten.

Järnvägsspåren mellan Hudiksvall och Sundsvall ska bytas ut. Arbetat ska ske i tre etapper under tre år.
Det innebär i praktiken att tågen under större delen av juli kommer att ersättas med buss.

Annons

Det blir också ett tågstopp vecka 22 i samband med att järnvägsbron som byggs på grund av nya E4 ska göras klar. Då görs en del spår- och växelbyten i samband med det tågstoppet.

Själva räls- och sliperbytena ska göras från vecka 28 till och med vecka 31. Det handlar då om sträckan Hudiksvall – Harmånger. Arbetena kommer att pågå från klockan 08:00 till 16:00.

– Det kan variera lite i tid, säger Robert Pettersson, projektledare Trafikverket. Arbetet kommer att pågå samtliga sju dagar i veckan under den här perioden.

Ostkustbanan är hårt belastad och sliten. En av anledningarna till det arbete som nu ska göras mellan Hudiksvall och Sundsvall är att man vill öka bärigheten som i sin tur ska förbättra kapaciteten på Ostkustbanan.

– På nio olika platser ska vi gräva bort sank och myrmark där rälsen går. Vi kommer att gräva ner till en berggrund och sedan fylla på med sten upp dit rälsen ska ligga.

Under 2013 var det också många tågstopp och resenärerna fick byta till buss. Robert Pettersson räknar med att 2014 kan innebär fler tågstopp jämfört med året innan.

– Ja tyvärr kan det bli lite mer.

Efter att sträckan till Harmånger fått ny räls är det dags att byta till ny räls och slipers mellan Harmånger och Årskogen. Sedan återstår sista etappen upp till Sundsvall.

– Det är 100 man som kommer att gå ut och jobba. Under varje dag räknar vi med att kunna byta spår på en sträcka av 800 till 1 200 meter.

Resande som drabbas är alla som pendlar eller åker tåg på sin semester från och med den 8 juli till och med 4 augusti.

I samband med arbetena blir det påverkan på naturen. Trafikverket har gjort en ansökan om strandskyddsdispens för att kunna genomföra planerade åtgärder.

 

■ Fakta: Arbetstider som påverkar tågtrafiken

Förstärkningsarbeten som påverkar tågtrafiken kommer att ske:

Vecka 22, 23, 28, 29, 30, 31, 38, 39, 40, 41.

Källa: Trafikverkets anmälan om samråd 12:6 till länsstyrelsen i Västernorrland

Mer läsning

Annons