Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny spaningsledare för Palmegruppen

Annons

Palmegruppen får en ny spaningsledare. Den rutinerade kriminalkommissarien Dag Andersson blir efter nyår sjunde mannen på posten.

Jag har jobbat i många utredningar och det här är den största utredningen vi har i det här i landet. Det är otroligt mycket att sätta sig in i, säger Andersson till Expressen.

De senaste två åren har Dag Andersson varit inblandad i den uppmärksammade utredningen kring Peter Mangs i Malmö, som tidigare i år dömdes för två mord och flera mordförsök. Även den utredningen hörde till de mest omfattande någonsin i Sverige. Anderson ledde också förhören av Anders Eklund som dömdes för mordet på tioåriga Engla Höglund i april 2008.

Sedan Olof Palme mördades i februari 1986 har sex personer innehaft posten som spaningsledare, före Andersson. Mest känd är kanske den förste, Hans Holmér, som tvingades lämna uppdraget redan i mars året efter mordet, efter kritik.

Anderssons närmare företrädare på posten som spaningsledare är Hans Melander, som också är Palmegruppens chef, ett uppdrag kan kommer att fortsätta att inneha.

Vi ser det som ett tillskott till gruppen, det är alltid välkommet, säger Hans Melander till Expressen om rekryteringen av Dag Andersson.

Mordet på statsminister Olof Palme, den 28 februari 1986, skulle enligt tidigare regler ha preskriberats i februari 2011. Då hade 25 år gått, vilket då var preskriptionstiden för mord. Men i februari 2010 klubbade riksdagen igenom en ny lag som innebar att mord, dråp, grovt folkrättsbrott, folkmord samt terroristbrott, som begås genom mord eller dråp, inte preskriberas. Lagen trädde i kraft den 1 juli 2010.

Mer läsning

Annons