Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny satsning på tobaksfria ungdomar

/

I höst inleds det nya projektet "Tobaksfri duo" i Sollefteå. Målet är fler tobaksfria ungdomar.
– 35 procent av tjejerna i årskurs nio i Sollefteå kommun uppger att de röker då och då, det är en väldigt hög siffra, säger folkhälsoplanerare Iwona Jacobsson.

Annons

Metoden som ligger till grund för "Tobaksfri duo" är vetenskapligt utvärderad och har visat sig fungera bra. Landstinget Västernorrland och Folktandvården står bakom satsningen. Alla skolor i Västernorrland har fått ett erbjudande om att delta.

– På det här sättet når vi ut till en hel klass samtidigt. Om ingen i en klass röker blir det ett positivt socialt tryck, det ses som något positivt att inte röka, säger Iwona Jacobsson.

Det går till så att elever i årskurs sex får utbildning av en tandsköterska eller en tandhygienist om tobak. Därefter erbjuds eleven att skriva ett kontrakt om att avstå från att använda tobak till och med skolavslutningen i årskurs nio, eller längre.

– Det kan vara med en förälder, ett äldre syskon, en lärare eller en äldre kompis.

I samband med att eleven skriver kontraktet får han eller hon ett medlemskort som ger rätt till rabatter i butiker på bostadsorten och eventuellt på vissa aktiviteter.

– Det är fantastiskt hur många handlare i Sollefteå som är med och sponsrar det här. Jag tror att rabatterna kan fungera som en morot för eleverna.

Forskning visar att de flesta börjar röka eller snusa under högstadietiden. Om det går att få ungdomar att avstå ökar chanserna att de förblir tobaksfria för resten av livet. Även chanserna för att de håller sig ifrån andra droger ökar enligt Iwona Jacobsson.

– Tio procent av eleverna i årskurs två på gymnasiet i Sollefteå uppger att de rökt hasch eller marijuana. Men ingen börjar med hasch om man inte har rökt vanliga cigaretter först.

Långsele skola är en av de skolor i länet som förmodligen kommer att ingå i projektet. På tisdag hålls ett möte med föräldrarna.

– Om de och eleverna är positiva så tror jag att det här kan bli jättebra. Men först måste vi se vad de tycker, det är viktigt att alla är med på det här, säger rektor Elisabeth Björklund.

De elever som kommer att ingå i projektet, skriva kontrakt och få ta del av rabatterna är alltså de i årskurs sex.

– Ju tidigare vi kan påverka ungdomarna desto bättre. Det ska bli jättespännande att se hur det här faller ut.

Annons