Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny sajt ska skaka om Biosverige

Att gå på bio är för många i dag synonymt med ett besök på den stora kedjan. Nu lanseras en ny sajt för landets alla oberoende biografer med förhoppningen om att publiken ska hitta dit i högre grad.

På den nya sajten bio.se ska användarna kunna se tid och plats för filmvisningar i sitt närområde. Det ska också gå att enkelt köpa sin biljett utan omvägar.

– Alla som bor i Laxå vet ju att det finns en bio där. Men det kan vara svårt att veta exakt när den kanske enda visningen av säg en Guldbaggebelönad film ska visas, säger Jens Lanestrand på Biografcentralen, en ideell branschorganisation som ligger bakom sajten som samlar biografer som alltså inte tillhör SF Bio.

Förhoppningen är att bio.se ska skaka om biografbranschen och vitalisera Sverige som filmland. När sajten drar i gång på onsdagen finns 119 biografer från norr till söder anslutna. Målet är att alla landets 340 oberoende biografer ska finnas med så småningom. De biograferna omsätter 15 procent av marknaden i dag och är en viktig del av branschen.

– Vi har ett modest mål i början, en tioprocentig ökning av intäkter under 2018. Det skulle betyda 30 miljoner kronor till branschens olika led. Men vi ser också att sajten riktar strålkastaren på den monopolliknande situationen som finns i dag. Och vi hoppas såklart att folk ska upptäcka vilken fin biografkultur vi har utanför multiplexen, säger Jens Lanestrand.

Miranda Sigander/TT

*

Fakta: Biografcentralen

Biografcentralen är en ideell branschorganisation som startade 2011 med verksamhetsstöd av Svenska filminstitutet.

Sedan två år har Biografcentralen arbetat med sajten bio.se med stöd av Postkodlotteriets kulturstiftelse, Svenska filminstitutet, Västra Götalandsregionen och Stockholms stad. Alla intäkter till bio.se ska gå till drift, utveckling och marknadsföring av sajten.