Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny psykutredning för Bergwall

Annons

Rättsmedicinalverket ska göra en ny utredning av Sture Bergwalls psykiska hälsa, beslutar förvaltningsrätten.

Det har inte gjorts sedan 1991.

Äntligen, säger Bergwall till TT. Det bästa resultatet hade naturligtvis varit att man beordrat att tvångsvården skulle upphöra omedelbart, säger Sture Bergwall.

TT: Men trodde du att det skulle bli så?

Nej.

TT: Känner du att det finns anledning att fira det här?

Att vara nöjd tillsammans med familjen, det är mitt sätt att ta hand om det här beslutet. Äntligen sker den här undersökningen som vi begärt så länge.

Bergwall och hans advokat Thomas Olsson krävde en ny utvärdering redan före förhandlingen i måndags, men då sade förvaltningsrätten i Falun nej. Inför rätten krävde de att Bergwall skulle skrivas ut.

Yttrandet ska lämnas in senast den 16 december. Undersökningen ska göras av Rättsmedicinalverkets avdelning i Göteborg, eftersom den nuvarande verksamhetschefen i Stockholm var ansvarig för Bergwalls senaste undersökning. Men det hela ska ske "huvudsakligen" på Säters sjukhus.

Det är jag trygg med, säger Bergwall.

Enligt Thomas Olsson var beslutet väntat. Även om undersökningen ska vara klar först i december är Olsson övertygad om att Sture Bergwall kan fira jul i frihet.

Det finns inget legalt utrymme att fortsätta tvångsvården av honom, säger han.

Ett argument för en ny undersökning är enligt rätten att det inte gjorts någon ordentlig undersökning av Bergwall sedan 1991.

De senaste åren har han inte deltagit vare sig i vården eller de rättspsykiatriska undersökningarna, säger domaren Johan Montelius på en pressträff om beslutet. Detta är klara brister.

Säters överläkare Vladislav Ruchkin kallar beslutet "onödigt":

Det är inget problem med en ny utredning, men det kommer ju inte att ändra på diagnosen, säger han.

Ruchkin anser att rätten redan borde ha tillräckligt med underlag för att fatta beslut.

Vi kan inte fatta ett beslut på det underlag vi har i dag. Det är omöjligt, säger Montelius.

Den diagnos Bergwall fick vid undersökningen 1991 (personlighetsstörning med borderlinedrag och avvikande sexuella drag) kvarstår, och det är egentligen ingen som har ifrågasatt den, anser Ruchkin.

Det som möjligen kan göras lite klarare är psykopatibedömningen.

Under förhandlingen i måndags hävdade Bergwall att han är frisk, medan Ruchkin krävde fortsatt vård. Ruchkin öppnade dock för att ge Bergwall större frihet, för att på sikt förbereda en utslussning.

Thomas Olsson är fåordig när det gäller eventuella processer om och när Sture Bergwall släpps fri - "en fråga i taget".

Men det är klart att vi kommer att undersöka vilka ytterligare möjligheter Sture Bergwall har att få ytterligare upprättelse för det han drabbats av under Quick-skandalen.

Bergwall skrevs in på Säters sjukhus för över tjugo år sedan efter att ha rånat en bank. Strax innan han skulle skrivas ut började han erkänna mord. Han dömdes för åtta mord, men har de senaste åren friats från alla.

Fakta: Bergwalls brott

1969 är Bergwall 19 år och anställd vid Falu lasarett. Han utsätter fyra pojkar som är inlagda vid barnkliniken för sexuella övergrepp. Döms till sluten psykiatrisk vård.

1974 är Bergwall försöksutskriven när han slår en stekpanna i huvudet på en bekant och knivhugger denne med ett tiotal hugg. Bergwall står under vård och åtalas inte.

1990 tar Bergwall och en kompanjon en barnfamilj som gisslan vid ett rån. Familjen vittnar om att Bergwall hotat dem till livet och bland annat huggit en kniv i en säng där ett barn sov. Döms åter till rättspsykiatrisk vård, med särskild utskrivningsprövning.

Mer läsning

Annons